Η τεχνική split-toning θα δώσει... άλλο χρώµα στις ασπρόµαυρες φωτογραφίες σας
Ας το παραδεχτούµε: Δεν είναι όλες οι λήψεις µας τόσο ωραίες όσο θα θέλαµε. Γι' αυτό, ευτυχώς, υπάρχουν εργαλεία επεξεργασίας, µε τα οποία µπορούµε να κάνουµε ορισµένες βελτιώσεις, ώστε να αναδείξουµε φωτογραφίες που σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στον κάδο ανακύκλωσης.
Μια από τις πιο αγαπηµένες µετατροπές είναι το ασπρόµαυρο, ειδικά όταν γίνεται µε σωστό και αποτελεσµατικό τρόπο. Σε αυτές τις 2 σελίδες θα δούµε µια από τις πιο θεαµατικές τεχνικές, συν κάτι ακόµη: τον εµπλουτισµό µιας ασπρόµαυρης εικόνας µε τόνους του κόκκινου και του µπλε, ευρύτερα γνωστή ως split-toning.
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ
Πρώτα απ' όλα, καλό είναι να επιλέξετε µια εικόνα, η οποία έχει διατηρήσει αρκετή λεπτοµέρεια από την αρχική λήψη, όπως για παράδειγµα στον ουρανό ή στο νερό [θα έχετε καλύτερα αποτελέσµατα αν ο ουρανός έχει σύννεφα και η θάλασσα κύµατα]. Όπως µπορείτε να δείτε και στην εικόνα που επιλέξαµε εµείς αρχικά, αν και το σκηνικό είναι όµορφο, η όλη φωτογραφία είναι κάπως άτονη [εικ. 1].


[ΑΣΠΡΟ]ΜΑΥΡΗ ΜΑΓΕΙΑ
Ανοίξτε την εικόνα σας στο Photoshop και δηµιουργήστε ένα νέο Adjustment Layer πατώντας το εικονίδιο µε τον κύκλο που είναι χωρισµένος στα δύο, από την παλέτα των Layers. Επιλέξτε Hue/Saturation και µετακινήστε την µπάρα του Saturation τέρµα αριστερά, ώστε να αποχρωµατιστεί η φωτογραφία σας [εικ. 2].



Στη συνέχεια, χρησιµοποιήστε το εργαλείο Lasso και επιλέξτε ένα από τα σκούρα κοµµάτια της εικόνας σας [κάντε ένα αδρό περίγραµµα], το οποίο θα θέλατε να φωτίσετε. Εµείς επιλέξαµε το κοµµάτι της χερσονήσου και το γιοτ. Πατήστε το πλήκτρο Refine Edge από τη γραµµή εργαλείων [Select > Refine Edge] και ορίστε µια τιµή Feather κοντά στα 100 pixels. Τώρα δηµιουργήστε ένα νέο Adjustment Layer, πατώντας Curves από το µενού, και µετατοπίστε το κέντρο του ιστογράµµατος προς την πάνω αριστερή γωνία, δηµιουργώντας µια ανωφερή καµπύλη, όπως στην εικόνα, µέχρι το σηµείο που σας ικανοποιεί ο φωτισµός της εικόνας σας [εικ. 3].


Ήρθε η ώρα για έναν δραµατικό ουρανό! Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία, δηλαδή επιλέξτε τον ουρανό µε το Lasso [όπως και πριν, δεν είναι ανάγκη η επιλογή σας να φτάνει ακριβώς στο σηµείο που τελειώνει ο ουρανός], αλλά αυτή τη φορά επιλέξτε Feather στα 150px. Δηµιουργήστε ένα νέο Adjustment Layer > Curves και αυτή τη φορά δηµιουργήστε µια κατωφερή καµπύλη, µέχρι το σηµείο που ο ουρανός σας να γίνει όσο σκούρος θέλετε [εικ. 4]. Για ακόµα περισσότερη έµφαση, επαναλάβετε τη διαδικασία επιλέγοντας το επάνω µέρος του ουρανού ή ένα από τα πιο σκούρα κοµµάτια του, ώστε να δηµιουργήσετε διαβαθµίσεις.


Το επόµενο βήµα είναι να αυξήσουµε την αντίθεση σε ορισµένα τµήµατα της εικόνας. Στην εικόνα µας επιλέγουµε το γιοτ και τη θάλασσα µε το Lasso και Feather στα 100px. Δηµιουργούµε νέο Adjustment Layer > Curves, αλλά αυτή τη φορά δεν κάνουµε καµπύλη. Πιάστε την αριστερή άκρη της γραµµής [µαύρο] και µετακινήστε την παράλληλα προς τον οριζόντιο άξονα, προς τα δεξιά. Αντίστοιχα, µετακινήστε το πάνω άκρο [λευκό] προς τα αριστερά, όπως µπορείτε να δείτε στην εικόνα 5. Αυξοµειώστε ανάλογα µε το αποτέλεσµα που θέλετε. Μπορείτε να επαναλάβετε κάποιο κοµµάτι της διαδικασίας για µεµονωµένα τµήµατα της εικόνας σας, σκουραίνοντας ή φωτίζοντας, όπως είδαµε προηγουµένως.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ
Όταν ολοκληρώσετε τη διαδικασία και είστε ευχαριστηµένοι από το αποτέλεσµα, ενώστε όλα τα layers πατώντας Layer > Flatten Image. Αν... δεν αισθάνεστε ακόµη έτοιµοι να αποχωριστείτε τα layers σας, υπάρχει κι άλλη λύση. Απλώς κρατήστε πατηµένο το πλήκτρο Alt και επιλέξτε το Merge Visible αντί του Flatten, αφού δηµιουργήσετε ένα ακόµη νέο layer [απλό, όχι Adjustment Layer αυτή τη φορά].
Τελειοποιήστε την εικόνα σας κάνοντας το κλασικό πια Burn & Dodge. Πατήστε Ctrl+J για να δηµιουργηθεί ένα αντίγραφο του τελευταίου σας layer. Πάρτε το εργαλείο Burn και από τη γραµµή εργαλείων επιλέξτε Shadows και τιµή 5px. Διαλέξετε µια µεγάλη βούρτσα µε µαλακό άκρο [προσαρµόστε το µέγεθός της χρησιµοποιώντας τις τετράγωνες παρενθέσεις [ και ]] και κάντε διαδοχικά περάσµατα πάνω από την εικόνα σας για να τονίσετε περισσότερο τις σκιές. Δηµιουργήστε ένα αντίγραφο αυτού του layer και κάντε το ίδιο επιλέγοντας αυτή τη φορά το εργαλείο Dodge και από τη γραµµή εργαλείων Highlights και 5px. Με αυτόν τον τρόπο, θα τονίσετε τις πιο ανοιχτόχρωµες περιοχές της φωτογραφίας, µεγαλώνοντας την αντίθεση όπου χρειάζεται [εικ. 6].

ΩΡΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΧΡΩΜΑ
Έφτασε η στιγµή του split-toning! Δηµιουργήστε ένα τελευταίο Adjustment Layer > Curves και στο µενού των καναλιών [όπου είναι προεπιλεγµένο το RGB], επιλέξτε Red. Δηµιουργήστε µια καµπύλη σε µορφή ελαφρού S, όπως φαίνεται στην εικόνα. Στη συνέχεια επιλέξτε το κανάλι Blue και σχηµατίστε ένα αντίθετο S. Προσαρµόστε ανάλογα µε το αποτέλεσµα που θέλετε [εικ. 7].
Όταν είστε έτοιµοι, κάντε πάλι Flatten Layers και ως τελευταίο [προαιρετικό] βήµα, επιλέξτε Filter > Sharpen > Unsharp Mask, µε τιµές κοντά στο 140, 1 και 0. Αυτό ήταν!


Tips & Tricks
Η τεχνική split-toning µπορεί να εφαρµοστεί µε διαφορετικούς τρόπους. Ένας από τους πιο απλούς, αν δε θέλετε να δουλεύετε µε Curves και ιστογράµµατα, είναι µε τη βοήθεια του Color Balance. Απλώς δηµιουργήστε ένα νέο Adjustment Layer > Color Balance. Επιλέξτε πρώτα Shadows και µετακινήστε τις µπάρες Hue/Saturation κατά βούληση. Επαναλάβετε σε ένα νέο adjustment layer, µε ενεργοποιηµένα αυτή τη φορά τα Highlights. Με αυτόν τον τρόπο, µπορείτε να δώσετε και άλλους τόνους, εκτός του µπλε και του κόκκινου.

ΞΕΡΑΤΕ ΟΤΙ
Η τεχνική split-toning δεν είναι εφεύρεση της ψηφιακής εποχής. Πραγµατοποιούνταν µε τη βοήθεια χηµικών ουσιών, τις οποίες αναµείγνυαν οι φωτογράφοι στο σκοτεινό θάλαµο για να τονίσουν τις σκιές µε έναν τόνο και τα highlights µε άλλον στις µονόχρωµες εικόνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger