Γιατί μαυρίζουμε όταν το δέρμα μας εκτεθεί στον ήλιο; Τι είναι το μαύρισμα και τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και αντιδράει έτσι; Ας δούμε λοιπόν!

Είναι λοιπόν αρκετά περίεργο το γεγονός αυτό που συμβαίνει στο δέρμα μας ενώ καθόμαστε στον ήλιο...

Στην ουσία, η ερώτηση "γιατί μαυρίζουμε", έχει μία αρκετά ενδιαφέρουσα και απλή απάντηση!

μαύρισμαΤο μαύρισμα λοιπόν, δεν είναι τίποτα άλλο από μία άμυνα του οργανισμού μας, κατά των επιβλαβών ακτινών του ηλίου που καταστρέφουν κάποια δερματικά κύτταρα.

Το μαύρισμα επίσης μπλοκάρει τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου στο να φτάσουν σε "ευαίσθητες" περιοχές του δέρματος, ώστε να αποτρέψει πιθανή καταστροφική μετάλλαξη του DNA μας.

Ο ήλιος που λέτε, εκπέμπει τη λεγόμενη υπεριώδη ακτινοβολία η οποία εισχωρεί στο δέρμα μας και καταστρέφει δερματικά κύτταρα.

Ο οργανισμός μας όμως, για να αποτρέψει την περαιτέρω διείσδυση και για να αποτρέψει την περαιτέρω καταστροφή κυττάρων, παράγει μελανοκύτταρα, τα οποία, για να το πούμε έτσι απλά, λειτουργούν όπως τα γυαλιά ηλίου στα μάτια: μπλοκάρει την υπεριώδη επικίνδυνη ακτινοβολία!

δέρμα μαυρισμένο

Αυτό φυσικά έχει σαν αντίτιμο να κάνει το δέρμα μας να φαίνεται μαυρισμένο.

Οπότε, να γιατί μαυρίζουμε!

Φυσικά, μπορούμε να προλάβουμε τέτοια αναστάτωση και καταστροφή με ένα αντιηλιακό. Τα αντιηλιακά βοηθάνε ώστε να γίνει αυτή η διαδικασία πιο ομαλά, αποτρέποντας τον κίνδυνο.

Μπορείτε να διαβάστε περισσότερα στο σχετικό άρθρο με το πως μας προστατεύει το αντιηλιακό.

Τώρα, ο οργανισμός και το δέρμα μας, όπως όλοι γνωρίζουμε, προσαρμόζεται πάντα στις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Όταν εκτεθεί στον ήλιο, γνωρίζει ότι πρέπει να αμυνθεί κι έτσι αυξάνει τα μελανοκύτταρα στο δέρμα.

Όσο περισσότερο εκτεθεί κι όσο περισσότερες φορές, τόσο περισσότερα μελανοκύτταρα θα παράγει ώστε να καλυφθεί ακόμα καλύτερα, άρα μαυρίζουμε ακόμα περισσότερο.

Αν όμως για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν του "πασάρουμε" μία τέτοια ανάγκη (όπως για παράδειγμα το χειμώνα), τότε σταδιακά αφαιρεί την άμυνα αυτή και επαναφέρει το δέρμα στο φυσιολογικό, χάνοντας φυσικά το "υπέροχο" μαύρισμα...

Το μαύρισμα δηλαδή αποτελεί μία άμυνα, η οποία όταν πλέον δεν είναι απαραίτητη τότε επαναπροσαρμόζεται και επαναφέρεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

μαύρισμα και γιατί μαυρίζουμεΑυτή είναι και η απάντηση στο γιατί μαυρίζουμε και γιατί... ξε-μαυρίζουμε!

Τώρα, μερικοί άνθρωποι έχουν ήδη αρκετά μελανοκύτταρα (συνήθως οι λεγόμενοι μελαχρινοί) κι άλλοι λιγότερα (οι ξανθοί - "ασπρουλιάρηδες"). Έτσι, για παράδειγμα οι μελαχρινοί, έχουν ήδη μία προεγκατεστημένη άμυνα κι έτσι υποφέρουνε λιγότερο όταν εκτεθούνε στον ήλιο.

Τέλος, το μαύρισμα που έχει κάνει το δέρμα μας, δεν είναι επιφανειακό... Βρίσκεται βαθιά μέσα στο δέρμα, απλά όπως γνωρίζουμε, το δέρμα μας είναι διάφανο και γι’ αυτό είναι ορατό από έξω από εμάς.

Ελπίζουμε λοιπόν τώρα που μάθατε γιατί μαυρίζουμε και τι στην ουσία είναι το μαύρισμα, να προσέχετε λιγάκι περισσότερο με τον ήλιο και να παίρνετε πάντα τις απαραίτητες προφυλάξεις. Δεν είναι αθώα τα πράγματα...

Read more: http://xsefoto.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger