Με αφορμή τη φαντασία του Ζαν Ζενέ και όχημα την ανάγκη τους για περιπέτεια, η ελληνική εταιρεία θεάτρου «Οδύσσεια», η Βάνα Πεφάνη και καλλιτέχνες από την Ισπανία, την Τουρκία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, παρουσιάζουν ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του διάσημου συγγραφέα και ακτιβιστή.

Ο λόγος για την διαδραστική περφόρμανς «Heaven On Earth?» που ανεβαίνει στο πλαίσιο του μοναδικού για την Ελλάδα πολιτιστικού προγράμματος που επιδοτήθηκε φέτος από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Πολιτισμός 2007-2014».

Η πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Ιουνίου στο παλιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, έως την Τρίτη 17 Ιουνίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Κωνσταντινούπολη, στο Πλίμουθ και στη Σαραγόσα.

«Ο Ζαν Ζενέ ήταν η έμπνευση, οι συνθήκες που ζούμε ήταν η αφορμή, η ανάγκη να ανταλλάξουμε και να δημιουργήσουμε ήταν η αιτία» ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η Βάνα Πεφάνη, η οποία επιμελείται το κείμενο και τη σκηνοθεσία της παράστασης, στην οποία χρησιμοποιούνται διαφορετικά είδη θεάτρου και θεάματος. Ήρωάς της, ένα νέο παιδί του σήμερα, το οποίο ανακαλύπτει κάποιο χειρόγραφο του Ζενέ και διαβάζοντάς το, έρχεται σε επαφή με τον συγγραφέα και τους χαρακτήρες του έργου του.

Με κινηματογραφική αφήγηση και σκηνοθεσία, γρήγορους ρυθμούς, 25 άτομα πάνω στην σκηνή (13 ηθοποιούς- χορευτές και 12 σπουδαστές της Δραματικής σχολής Πέτρας) το «Heaven on earth?» είναι -κατά την Βάνα Πεφάνη- ένα έργο για την κοινωνική αδικία, τη βία που συνδέει θύτες και θύματα, το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, ένα έργο που αναμιγνύει τη σεξουαλική φαντασίωση με τη βαθύτερη αγωνία της ύπαρξης.

Όπως είπε η ίδια, με αφορμή τη ζωή και το έργο του Ζαν Ζενέ, έγραψε ένα κείμενο που αφορά στη σύγχρονη Ευρώπη και στον οικονομικό πόλεμο που βιώνει. «Οι σημερινές συνθήκες ζωής δεν διαφέρουν πολύ από την εποχή που έγραφε ο Ζαν Ζενέ τα κείμενά του. Η ιδέα του προγράμματος και στόχος, είναι να βρεθεί ένας τρόπος, μια γέφυρα επικοινωνίας των ανθρώπων και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας παράδεισο και όχι να περιμένουμε από τους άλλους θαύματα και σωτηρία. Και ναι, στο τέλος υπάρχει ελπίδα γιατί ένα βιβλίο -η τέχνη γενικότερα- μας βοηθάει να δραπετεύσουμε από τις ζωές μας, να χαμογελάσουμε στραβά σε όσους με αδιαφορία μάς οδηγούν στην καταστροφή, να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας. Η τέχνη μπορεί να μας κάνει επικίνδυνους. Ευτυχώς» σημείωσε η σκηνοθέτις.

Μία μέρα πριν την πρεμιέρα της παράστασης, την Παρασκευή 6 Ιουνίου διοργανώνεται στο δημαρχείο Ελευσίνας, πανευρωπαϊκό συμπόσιο με θέμα «Ο δρόμος προς τον παράδεισο είναι υπό κατασκευή;» με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και ερευνητών από την Αγγλία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία.

Το συμπόσιο -που απευθύνεται κυρίως σε σπουδαστές και επαγγελματίες του θεάτρου και του πολιτισμού- θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη όλων των συνεργατών του προγράμματος «Heaven on earth?» -Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, La Mov, Simya Arts, IllustrationsConfuses-, και θα είναι διαθέσιμο και ηλεκτρονικά για το ευρύ κοινό, αφού θα κινηματογραφηθεί και αποσπάσματα θα αναρτηθούν στο επίσημο site www.heavenonearth2014.eu.

Κατά τη διάρκεια του συμποσίου, θα γίνουν παρουσιάσεις και συζητήσεις από καλλιτέχνες και ερευνητές σχετικά με την προσωπικότητα του Ζαν Ζενέ και τα θέματα που προκύπτουν από το έργο του, όπως: η σχέση της τέχνης με το έγκλημα, την τιμωρία, το σωφρονιστικό σύστημα και την κοινωνία, το θέατρο και η κοινωνική και πολιτική του λειτουργία, η τέχνη μέσα σε περιθωριοποιημένες ομάδες και μειονότητες κ.α. Ακόμη, θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Τα λιμάνια από παλιά μέχρι σήμερα» καθώς και η πρεμιέρα της μικρού μήκους ταινίας «Ο παράδεισος είναι ένα μέρος».

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους. Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger