11:21 μ.μ. | Αναρτήθηκε από
Σταυρόπουλος Άκης |
Επεξεργασία ανάρτησης
Όταν μιλάμε για σουβλάκι, δεν εννοούμε κάποια καινούργια ανακάλυψη. Μιλάμε για μια τέχνη ψησίματος ηλικίας …τουλάχιστον 3.000 ετών. Ακόμα και στα ομηρικά έπη υπάρχουν αναφορές που θέλουν τον Αχιλλέα να ψήνει στη θράκα σουβλάκια και κομμάτια κρέατος που έμοιαζαν με κοντοσούβλια.
Επίσης, ο Αθήναιος στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» έχει μια πολύ χαρακτηριστική αναφορά: Ο Ηγήσιππος, λέει, που έζησε γύρω στο 170 π.Χ. και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες συγγραφικές πηγές για την Ιστορία της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, συνέγραψε το περίφημο «Οψαρτυτικό», κάτι σαν αρχαίο οδηγό μαγειρικής.
Σ’ αυτόν, λοιπόν, αναφέρει ένα έδεσμα με την ονομασία «κάνδαυλος», που από την περιγραφή φαίνεται να μοιάζει πολύ με το σουβλάκι. Είχε διάφορα κομμάτια ψητού κρέατος, πίτα, τυρί, άνηθο και συνδυαζόταν με κάποιο ζουμί. Ενα ιδιόμορφο σουβλάκι από εντόσθια συναντάται στην αρχαία Ρώμη και σε κείμενα του 1ου αι. μ.Χ., αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, πλανόδιοι πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά και σουβλάκι με πίτα.
Η ιδέα του τυλιγμένου κρέατος μαζί με λαχανικά και διάφορα αρωματικά απαντάται σε πολλές κουζίνες του κόσμου, από την ασιατική, την ιαπωνική και την κινεζική μέχρι την αραβική, την ισπανική και την αμερικανική ή ακόμα και τη γαλλική.
H Eλλάδα δεν είναι ο μόνος τόπος στον πλανήτη όπου το κρέας ή τα λαχανικά σουβλίζονται σε ξυλάκια (καλαμάκια) για να ψηθούν στα κάρβουνα. Tο σουβλάκι, στην ουσία, είναι παγκόσμιο φαγητό
Από την Αμερική, όπου το μπάρμπεκιου είναι τρόπος ζωής, ένα δημοφιλές σουβλάκι περιέχει ένα και μοναδικό κομμάτι κρέας, λουκάνικο, σουβλισμένο και ψημένο στη σχάρα. Τα καρυκεύματά του είναι τα γνωστά: μουστάρδα και κέτσαπ. Είναι ίσως από τα πιο φτωχά σαν ιδέα φαγητά στη σχάρα. Αλλού, όμως, η παράδοση είναι πλούσια και πάρα πολύ γευστική.
Στη Μεσόγειο το σουβλάκι ψήνεται παντού, από τις ακτές της Ισπανίας μέχρι τα μεζεδοπωλεία της Τουρκίας. Το ισπανικό δώρο στον κόσμο της σούβλας λέγεται pinchitos, μικρά σουβλάκια από ποικίλα κρέατα. Μπορεί να γίνει από χοιρινό, το εθνικό κρέας της Ισπανίας, από κοτόπουλο και άλλα. Καμιά φορά τα φτιάχνουν από κιμά, άλλες φορές από κυβάκια. Οι γεύσεις διαφέρουν από συνταγή σε συνταγή: το κύμινο είναι δημοφιλές, για παράδειγμα, όπως επίσης το φρέσκο κολίανδρο και ο μαραθόσπορος, γεύσεις φερμένες όλες από την αραβική παράδοση της Βόρειας Αφρικής που έχει επηρεάσει αισθητά τη μαγειρική της Ισπανίας. Τα pinchitos θεωρούνται μεζές (τάπας). Βρίσκουμε τέτοια και ανάμεικτα με το κλασικό λουκάνικο chorizo και γαρίδες, ψημένα στα κάρβουνα.
Οι Γάλλοι έχουν τα brochettes τους, με διάφορες πρώτες ύλες, από κοτόπουλο μέχρι μπακαλιάρο. Πολλά απ’ αυτά είναι σπεσιαλιτέ της μεσογειακής Γαλλίας, γύρω από την Προβηγκία. Ένα αγαπητό σουβλάκι εκεί περιέχει διάφορα αρνίσια εντόσθια, με τομάτα, κρεμμύδι και βασιλικό.
Παντού στον κόσμο, και στην Μεσόγειο και αλλού, το σουβλάκι είναι από τα κλασικά φαγητά του δρόμου, κάτι πρόχειρο, δηλαδή, που το τρώγει ο κόσμος στα όρθια και πολλές φορές καθοδόν. Ένα μέρος όπου η παράδοση αυτή είναι τεράστια και πολύ ζωντανή είναι η Λατινική Αμερική. Εκεί παντού υπάρχουν πλανόδιοι μάγειροι που ψήνουν διάφορα σουβλάκια σε καροτσάκια στον δρόμο.
Στη Βολιβία, για παράδειγμα, φτιάχνουν τα anticucho, μικρά σουβλάκια με εναλλάξ κομμάτια από κρέατα και πατάτες και σερβιρισμένα με μια σάλτσα από φιστίκια. Στο Περού σουβλίζουν διάφορα εντόσθια, μεταξύ των οποίων το φαβορί τους, μοσχαρίσια καρδιά μαριναρισμένη σε πικάντικη σάλτσα από σκόρδο, λάδι, μπαχαρικά και μια ειδική ντόπια καυτερή πιπεριά. H παράδοση αυτή κρατήθηκε και στη διασπορά. Στις νοτιοαμερικάνικες γειτονιές της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, κάθε βράδυ γίνεται ένα μυρωδάτο, γευστικότατο πανηγύρι από τέτοια φαγητά, ψημένα σε καροτσάκια στον δρόμο.
Από τα πιο ενδιαφέροντα σουβλιστά είναι αυτά που φτιάχνονται στην Καραϊβική, ίσως επειδή οι γεύσεις είναι υβρίδια δανεισμένες από πολλές άλλες κοντινές κουλτούρες. Ένα απλό σουβλάκι από αρνίσιο κρέας, για παράδειγμα, συνήθως γλυκίζει στη μαγειρική της Καραϊβικής επειδή το μαρινάρουν με μέλι, ξύδι και λάδι. Το αποτέλεσμα είναι ένα καραμελωμένο κρέας στη σούβλα, τραγανό απ’ έξω και μαλακό από μέσα.
Αλλά ο συνδυασμός του ψητού αρνίσιου κρέατος και τελευταίως μόνο του χοιρινού, για λόγους οικονομίας, με το τζατζίκι, την ντομάτα και το κρεμμύδι (στην παραδοσιακή μορφή και όχι τη φαστφουντάδικη λογική με κάτι περίεργες σος) είναι αποκλειστικά ελληνική πατέντα, ίσως με ανατολίτικη καταγωγή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην Ελλάδα το τυλιχτό σουβλάκι άρχισε να διαδίδεται τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 σε προσφυγικές περιοχές, όπως η Δραπετσώνα, η Νίκαια και ο Κορυδαλλός. Λέγεται ότι στον Πειραιά το 1947 ένας Κωνσταντινουπολίτης άνοιξε φούρνο όπου πωλούσε πίτες σε μικρά ταψάκια, ενώ το 1950 εμφανίστηκε από την ίδια οικογένεια το πρώτο σουβλάκι κεμπάπ τυλιγμένο σε πίτα. Και από τότε, το σουβλάκι δεν μας πρόδωσε ποτέ…
Επίσης, ο Αθήναιος στο έργο του «Δειπνοσοφισταί» έχει μια πολύ χαρακτηριστική αναφορά: Ο Ηγήσιππος, λέει, που έζησε γύρω στο 170 π.Χ. και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες συγγραφικές πηγές για την Ιστορία της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ, συνέγραψε το περίφημο «Οψαρτυτικό», κάτι σαν αρχαίο οδηγό μαγειρικής.
Σ’ αυτόν, λοιπόν, αναφέρει ένα έδεσμα με την ονομασία «κάνδαυλος», που από την περιγραφή φαίνεται να μοιάζει πολύ με το σουβλάκι. Είχε διάφορα κομμάτια ψητού κρέατος, πίτα, τυρί, άνηθο και συνδυαζόταν με κάποιο ζουμί. Ενα ιδιόμορφο σουβλάκι από εντόσθια συναντάται στην αρχαία Ρώμη και σε κείμενα του 1ου αι. μ.Χ., αλλά και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μετά την άλωση, πλανόδιοι πωλούσαν στους δρόμους εκτός από φρούτα ή λαχανικά και σουβλάκι με πίτα.
Η ιδέα του τυλιγμένου κρέατος μαζί με λαχανικά και διάφορα αρωματικά απαντάται σε πολλές κουζίνες του κόσμου, από την ασιατική, την ιαπωνική και την κινεζική μέχρι την αραβική, την ισπανική και την αμερικανική ή ακόμα και τη γαλλική.
H Eλλάδα δεν είναι ο μόνος τόπος στον πλανήτη όπου το κρέας ή τα λαχανικά σουβλίζονται σε ξυλάκια (καλαμάκια) για να ψηθούν στα κάρβουνα. Tο σουβλάκι, στην ουσία, είναι παγκόσμιο φαγητό
Από την Αμερική, όπου το μπάρμπεκιου είναι τρόπος ζωής, ένα δημοφιλές σουβλάκι περιέχει ένα και μοναδικό κομμάτι κρέας, λουκάνικο, σουβλισμένο και ψημένο στη σχάρα. Τα καρυκεύματά του είναι τα γνωστά: μουστάρδα και κέτσαπ. Είναι ίσως από τα πιο φτωχά σαν ιδέα φαγητά στη σχάρα. Αλλού, όμως, η παράδοση είναι πλούσια και πάρα πολύ γευστική.
Στη Μεσόγειο το σουβλάκι ψήνεται παντού, από τις ακτές της Ισπανίας μέχρι τα μεζεδοπωλεία της Τουρκίας. Το ισπανικό δώρο στον κόσμο της σούβλας λέγεται pinchitos, μικρά σουβλάκια από ποικίλα κρέατα. Μπορεί να γίνει από χοιρινό, το εθνικό κρέας της Ισπανίας, από κοτόπουλο και άλλα. Καμιά φορά τα φτιάχνουν από κιμά, άλλες φορές από κυβάκια. Οι γεύσεις διαφέρουν από συνταγή σε συνταγή: το κύμινο είναι δημοφιλές, για παράδειγμα, όπως επίσης το φρέσκο κολίανδρο και ο μαραθόσπορος, γεύσεις φερμένες όλες από την αραβική παράδοση της Βόρειας Αφρικής που έχει επηρεάσει αισθητά τη μαγειρική της Ισπανίας. Τα pinchitos θεωρούνται μεζές (τάπας). Βρίσκουμε τέτοια και ανάμεικτα με το κλασικό λουκάνικο chorizo και γαρίδες, ψημένα στα κάρβουνα.
Οι Γάλλοι έχουν τα brochettes τους, με διάφορες πρώτες ύλες, από κοτόπουλο μέχρι μπακαλιάρο. Πολλά απ’ αυτά είναι σπεσιαλιτέ της μεσογειακής Γαλλίας, γύρω από την Προβηγκία. Ένα αγαπητό σουβλάκι εκεί περιέχει διάφορα αρνίσια εντόσθια, με τομάτα, κρεμμύδι και βασιλικό.
Παντού στον κόσμο, και στην Μεσόγειο και αλλού, το σουβλάκι είναι από τα κλασικά φαγητά του δρόμου, κάτι πρόχειρο, δηλαδή, που το τρώγει ο κόσμος στα όρθια και πολλές φορές καθοδόν. Ένα μέρος όπου η παράδοση αυτή είναι τεράστια και πολύ ζωντανή είναι η Λατινική Αμερική. Εκεί παντού υπάρχουν πλανόδιοι μάγειροι που ψήνουν διάφορα σουβλάκια σε καροτσάκια στον δρόμο.
Στη Βολιβία, για παράδειγμα, φτιάχνουν τα anticucho, μικρά σουβλάκια με εναλλάξ κομμάτια από κρέατα και πατάτες και σερβιρισμένα με μια σάλτσα από φιστίκια. Στο Περού σουβλίζουν διάφορα εντόσθια, μεταξύ των οποίων το φαβορί τους, μοσχαρίσια καρδιά μαριναρισμένη σε πικάντικη σάλτσα από σκόρδο, λάδι, μπαχαρικά και μια ειδική ντόπια καυτερή πιπεριά. H παράδοση αυτή κρατήθηκε και στη διασπορά. Στις νοτιοαμερικάνικες γειτονιές της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, κάθε βράδυ γίνεται ένα μυρωδάτο, γευστικότατο πανηγύρι από τέτοια φαγητά, ψημένα σε καροτσάκια στον δρόμο.
Από τα πιο ενδιαφέροντα σουβλιστά είναι αυτά που φτιάχνονται στην Καραϊβική, ίσως επειδή οι γεύσεις είναι υβρίδια δανεισμένες από πολλές άλλες κοντινές κουλτούρες. Ένα απλό σουβλάκι από αρνίσιο κρέας, για παράδειγμα, συνήθως γλυκίζει στη μαγειρική της Καραϊβικής επειδή το μαρινάρουν με μέλι, ξύδι και λάδι. Το αποτέλεσμα είναι ένα καραμελωμένο κρέας στη σούβλα, τραγανό απ’ έξω και μαλακό από μέσα.
Αλλά ο συνδυασμός του ψητού αρνίσιου κρέατος και τελευταίως μόνο του χοιρινού, για λόγους οικονομίας, με το τζατζίκι, την ντομάτα και το κρεμμύδι (στην παραδοσιακή μορφή και όχι τη φαστφουντάδικη λογική με κάτι περίεργες σος) είναι αποκλειστικά ελληνική πατέντα, ίσως με ανατολίτικη καταγωγή.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που στην Ελλάδα το τυλιχτό σουβλάκι άρχισε να διαδίδεται τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 σε προσφυγικές περιοχές, όπως η Δραπετσώνα, η Νίκαια και ο Κορυδαλλός. Λέγεται ότι στον Πειραιά το 1947 ένας Κωνσταντινουπολίτης άνοιξε φούρνο όπου πωλούσε πίτες σε μικρά ταψάκια, ενώ το 1950 εμφανίστηκε από την ίδια οικογένεια το πρώτο σουβλάκι κεμπάπ τυλιγμένο σε πίτα. Και από τότε, το σουβλάκι δεν μας πρόδωσε ποτέ…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Samsung Galaxy Note 3 Copy
iPhone 5S Copy Hiphone
iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5
SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing
Our Visitors now
Πρωτοσέλιδα
Blog Archive
-
►
2019
(1)
- ► Ιανουαρίου (1)
-
►
2017
(47)
- ► Φεβρουαρίου (44)
- ► Ιανουαρίου (3)
-
►
2016
(228)
- ► Φεβρουαρίου (63)
-
►
2015
(650)
- ► Δεκεμβρίου (5)
- ► Σεπτεμβρίου (78)
- ► Φεβρουαρίου (89)
- ► Ιανουαρίου (115)
-
►
2014
(1222)
- ► Δεκεμβρίου (81)
- ► Σεπτεμβρίου (67)
- ► Φεβρουαρίου (139)
- ► Ιανουαρίου (219)
-
►
2013
(2439)
- ► Δεκεμβρίου (144)
- ► Σεπτεμβρίου (213)
- ► Φεβρουαρίου (253)
- ► Ιανουαρίου (190)
-
►
2012
(2709)
- ► Δεκεμβρίου (245)
- ► Σεπτεμβρίου (249)
- ► Φεβρουαρίου (293)
- ► Ιανουαρίου (280)
-
▼
2011
(2214)
-
▼
Δεκεμβρίου
(379)
- 2 φωτογραφίες 1000 λέξεις...
- Το πιο «κουφό» αυτογκόλ που έχει μπει
- «Άνθρωπος της χρονιάς» ο Γιώργος Παπανδρέου
- Πως προέκυψαν η κίτρινη και η κόκκινη κάρτα στο πο...
- "Αν το έλλειμμα δεν περιοριστεί θα πάμε όλοι μαζί ...
- Ερασιτέχνης ερευνητής με ατομικό υποσταθμό ΔΕΗ
- Απογευματινός Περίπατος στις γραμμές του προαστιακ...
- Εκτροχιάστηκε συρμός του Προαστιακού
- Η μικρότερη γυναίκα στον κόσμο
- 5 τρομερες εικονες πριν το 2012!
- Η σημασία γνωστών εταιρικών επωνυμιών
- Χιόνι… κατακόκκινο!
- Lenovo IdeaPad S110: Διέρρευσε το πρώτο Cedar Trai...
- Η Nintendo ετοιμάζει App Store για το Wii U
- Η Apple θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία οθόνης IG...
- Δείτε πασίγνωστη παρουσιάστρια να παλεύει στο ριγκ...
- Γιάννενα: Γιούχαραν τον βουλευτή Θανάση Οικονόμου ...
- Οι καλύτερες αθλητικές φωτογραφίες του 2011
- π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης: «Ο Σημίτης εκβίαζε τον ...
- Έως 16.000 παιδιά εγκαταλείπουν κάθε χρόνο το σχολείο
- Συνεχίζει τη λειτουργία του το «Μακεδονία Παλλάς»
- Αυξήσεις σοκ στις τιμές της ΔΕΗ
- Ανοικτές την Παρασκευή οι εφορίες
- Κάθε δώρο, μία εμπειρία- Ιδέες για δώρα που ξεφεύγ...
- Τα πολυαναμενόνα games για το PS3 του 2012…
- Κάρφωσε ο ΛεΜπρον, αλλά... (vid)
- Κύπρος: 5 με 8 τρις κυβικά πόδια υδρογονάνθρακες σ...
- Οι 5 καλύτερες εφαρμογές για iPhone
- Οι μισοί χρήστες των Facebook και Twitter φλερτάρο...
- Όταν οι Τούρκοι έκαψαν τη Ρόδο
- Πέθανε η κινηματογραφική «Τσίτα»
- Αναλυτικά τα νέα τεκμήρια για ΙΧ σκάφη και ακίνητα
- Παραιτήσεις-βόμβα Γρηγόρη Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη
- Γιατί οι εφέτες αποφάσισαν την προφυλάκιση του Εφρ...
- Οι 10 καλύτερες αφίσες ταινιών για το 2011- Σίγουρ...
- Άγριο ξύλο στο ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ
- ΕΡΓΑ ΥΨΟΥΣ 170 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Δ.ΕΛΛΑΔΑΣ
- Θα έκαναν στάχτη τη Λέσβο τρεις Τούρκοι το 2001
- Αυστραλός παρασκευάζει νερό… από τον αέρα!
- Δείτε τον γάϊδαρο που μιλάει!
- 15 σελίδες που άλλαξαν το διαδίκτυο!
- Τζόκοβιτς, Μπιέργκεν και Μπαρτσελόνα οι κορυφαίοι ...
- Νέο και ριζικά επανασχεδιασμένο iPhone το Φθινόπωρ...
- Κυκλοφόρησε: iOS 5.0.1 Untethered Jailbreak
- "Βλέπω στην Ελλάδα όσα έζησα στην Αργεντινή"
- Ένα «στυλό» ακριβείας για το iPad
- Super Capacity Charger – για να μην ‘μένεις’…
- Ο γύρος του κόσμου μέσα σε ένα πάρκο! [φωτο]
- Το πιο ακριβό videogame στον κόσμο [video]
- F-Secure: Απομακρύνετε τη Java από τους υπολογιστέ...
- Σοκ:Πρώην Τούρκος πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η Ά...
- Jack the Giant Killer – ναι, έκαναν ΚΑΙ αυτό το πα...
- Τα σημαντικότερα επιτεύγματα της επιστήμης για το ...
- To LogMeIn γίνεται δωρεάν στο App Store
- NFL - Πέρασε πάνω από τον αντίπαλο και σκόραρε!
- Χρόνια Πολλά σε όλους με υγεία !!!
- Ανατρέπονται όσα ξέραμε για τους τρεις Μάγους;
- Η πιο τρομακτική ποδηλατοδρομία σε βουνό
- George Michael «Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός»
- Παπαδήμος: “Σοβαρευτείτε” – “Θα βγάζω εγώ το φίδι ...
- Samsung Galaxy S III – είναι αυτό;
- Air Jordan 11 Retro “Concord” – ‘σκοτωμός’ για ένα...
- ESM: Το μεγάλο κόλπο λεηλασίας! (αξίζει να το δείτε)
- Εμπλοκή με την παράδοση Εφραίμ! - Ενδεχόμενο βίαιη...
- Μυστηριώδης μεταλλική μπάλα «από τον ουρανό»
- Τι μπορεί άραγε να κάνει κανείς με ένα frisbee;
- Οι 10 εφαρμογές με τα περισσότερα downloads για το...
- Προσθέστε ρεαλιστικά εφέ σε βίντεο με το Action Mo...
- Sherlock Holmes: A game of shadow (trailer)
- Κοριτσάκι, που είχε παρασυρθεί από τσουνάμι, εμφαν...
- Κυκλοφόρησε ο iMAME emulator στο App Store
- Βρέθηκαν αντίγραφα της Γης σε άλλο ηλιακό σύστημα!
- Η Ελλάδα από ψηλά! Μαγευτικό βίντεο!
- Μέσι και Φέτελ είδαν την πλάτη του Τζόκοβιτς
- Ζευγάρι κάνει σεξ στο Μετρό (Video)
- Ένα απίστευτο τσουνάμι από… σύννεφα!
- Mujjo touchscreen gloves: Review and Giveaway!
- Εισβολή, ξύλο και διακοπή (video)
- Καυγάς Βενιζέλου - Βορίδη στο υπουργικό - "Πρόσεχε...
- Ξεχάστε το κλασικό string. Ήρθε το c-string!
- To Inception γίνεται πραγματικότητα: Αναπτύξτε νέε...
- Κυκλοφόρησε το ultrasn0w 1.2.5 για το iOS 5.0.1
- "Πρέπει να τους προστατέψεις"
- The Hobbit – το πρώτο trailer και σε HD…
- Το υπέροχο… κάτασπρο λιοντάρι της ζούγκλας! [φωτο]
- Ο Σαμαράς ζήτησε να δει τον Παπαδήμο
- «Ζοσέ, κάτι για να σε θυμάμαι…»
- Η καλύτερη φωτογραφία του 2011!
- Kρεμάει τα γάντια του ο Ελευθερόπουλος
- Τα 10 πιο τρελά επιδόματα του ελληνικού δημοσίου
- Κενό 435.000 ευρώ στις καταθέσεις του Θεόδωρου Πάγ...
- Επιστολή Βαξεβάνη για την εμπλοκή με την εκπομπή του
- Star Wars: The Old Republic, χαμός στην πρεμιέρα!
- Κυκλοφόρησε ο νέος διπλός δίσκος του Αλκίνοου Ιωαν...
- "Φρενίτιδα" για ένα εισιτήριο των Red Hot Chili Pe...
- Εντυπωσιακός πωλητής τσαγιού στην Ταϊλάνδη [video]
- Ο "Μαζί τα φάγαμε" Θ. Πάγκαλος, είναι κάτοχος 53 α...
- «Βόμβες» από Σαουδική Αραβία για Τσάκα και ΠΑΟ!
- Η Apple κλείνει το application store στους κατόχου...
- "Θέλω να μπω πάλι στη φυλακή": Δραπέτης επιστρέφει
- ► Σεπτεμβρίου (175)
- ► Φεβρουαρίου (128)
- ► Ιανουαρίου (195)
-
▼
Δεκεμβρίου
(379)
Η λίστα ιστολογίων μου
-
Η δασκάλα, τα 2 μήλα και το μάθημα στα παιδιά για το μπούλινγκ! - *Σήμερα σε μία από τις τάξεις που διδάσκω, παρουσίασα στα παιδιά δύο μήλα (τα παιδιά δεν το γνωρίζουν αυτό, αλλά πριν το μάθημα επανειλημμένα έριχνα το έ...Πριν από 53 δευτερόλεπτα
-
Θεσσαλονίκη: Ανήλικοι πήραν αυτοκίνητο συγγενή για βόλτα – Σταμάτησαν μετά από αστυνομική καταδίωξη - Έγινε σήμα από τους αστυνομικούς για να σταματήσουν, όμως ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς Χειροπέδες σε πέντε νεαρούς, εκ των ο...Πριν από 1 ώρα
-
Live score: Γ΄ Εθνική κατηγορία (2ος Όμιλος) και Β΄ΕΠΣ Π-Λ (24/11/24) - Παρακολουθήστε στο GoSports.gr σε live εξέλιξη τους αγώνες του 2ου Ομίλου της Γ΄Εθνικής κατηγορίας και τους αγώνες της Β΄ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας. The post ...Πριν από 1 ημέρα
-
-
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΗΣ ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ: Η ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΤΟ ΚΑΠΝΟΓΟΝΟ ΟΠΛΟ ΚΑΙ Η... ΛΕΗΛΑΣΙΑ - Η Αμβρακία κατείχε τη θέση της σημερινής Άρτας... ...Χτισμένη πάνω στους ίδιους λόφους (το&ups [...]Πριν από 5 εβδομάδες
-
Τάισμα μικρών πελαργών - Οι μικροί πελαργοί τρέφονται και από τους δυο γονείς τους. Στην αρχή αυτοί αποβάλλουν με την μορφή εμετού την τροφή στο μέσο της φωλιάς απ’ όπου οι νεοσσοί...Πριν από 6 μήνες
-
Maldives: Ένας Έλληνας δημιουργεί εμπειρίες σε ένα μαγικό νησί - *O Γιάννης Γιαννόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους γνώστες της περιοχής των Μαλδίβων και νυν Director of Food & Beverage στο νέο resort Ifuru Island Mal...Πριν από 7 μήνες
-
-
Sony Vaio SVF15 battery - Sony Vaio SVF15 μπαταρία *Για τα μοντέλα:* Sony Vaio SVF14 series all models Sony Vaio SVF15 series all models Sony Vaio FIT 14E series all models Sony Va...Πριν από 7 χρόνια
-
-
ΕΘΝΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - Το 2012 , δημιούργησα την πρόταση *"ΕΘΝΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ"* η οποία αποτέλεσε την αιχμή του Δόρατος του προεκλογικού προγράμμ...Πριν από 8 χρόνια
-
Δημιουργία λογαριασμού email - Κάνοντας διπλό κλικ στο εικονίδιο του Outlook Express που υπάρχει στην Επιφάνεια εργασίας (Desktop), ανοίγει το πρόγραμμα αλληλογραφίας. Για να φτιάξετε έν...Πριν από 14 χρόνια
-
Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας - Τί γίνεται με το Κέντρο Υγείας της πόλης μας? Υπάρχει φύλαξη τις νυχτερινές ώρες ή μήπως ... ο/η γιατρός εφημερίας και η νοσοκόμα βάρδιας εκτελούν και χρέη...Πριν από 14 χρόνια
-
Η Μεγάλη Ντροπή!! - Ήταν τέτοια εποχή πριν από δυο χρόνια. Είχε μόλις κυκλοφορήσει ένας πολυ σοβαρός τουριστικός οδηγός, για την περιοχή μας. Για την ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ανέφερε μόνο τ...Πριν από 15 χρόνια
-
-
-
-
-
-
NewsIT
SPORT 24
Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα
Sports - Παράξενα
meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού
Ο Καιρός
Οι ταινίες της ημέρας
About Me
- Σταυρόπουλος Άκης
- Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου