djokovic-nadal12-2_408.jpg
Σε άλλο επίπεδο ανέβασαν το τένις, Νόβακ Τζόκοβιτς και Ράφαελ Ναδάλ, όχι από ποιοτικής πλευράς όσο για τη σωματική και κυρίως ψυχική δύναμη που χαρακτήρισε το παιχνίδι τους, στον ΕΠΙΚΟ τελικό του Australian Open ο οποίος έληξε με έναν ακόμη ανείπωτο θρίαμβο του Σέρβου πρωταθλητή. Η ανάλυση Set by Set του τελικού...

Τζόκοβιτς και Ναδάλ έγραψαν ιστορία στην Rod Laver Arena χαρίζοντάς μας έναν από τους συγκλονιστικότερους τελικούς στην ιστορία των Grand Slam και επισήμως τον πιο μεγάλο σε διάρκεια.

Αψηφώντας τους νόμους της φυσικής και της λογικής, οι δύο σπουδαίοι τενίστες μάχονταν για 5 ώρες και 53 λεπτά στην κεντρική αρένα του Melbourne Park, πριν ο Σέρβος υπερ-πρωταθλητής εκμεταλλευτεί το πρώτο του championships point, δίνοντας τέλος στο μαρτύριο και των δύο ανδρών.

Μπορεί να μην έλαψαν με την απόδοσή τους η οποία χαρακτηρίστηκε από τα πολλά αβίαστα λάθη και τη νευρικότητα, ωστόσο με την μαχητικότητά τους, τον ηρωισμό τους και τον "never say die" χαρακτήρα τους, ανάγκασαν όλους τους φιλάθλους του αθλήματος, να υποκλιθούν στο μεγαλείο τους.

Το τελικό σκορ 5-7, 6-4, 6-2, 6-7(5), 7-5 υπέρ του Νόλε, ίσως έχει τη μικρότερη σημασία από το κέρδος που είχε το τένις σήμερα καθώς τέτοιοι αγώνες αποτελούν την καλύτερη διαφίμηση για το άθλημα και δημιουργούν πρότυπα αναλείωτα στο χρόνο...

Ακολουθεί set by set ανάλυση του τελικού και οι δηλώσεις στην τελετή απονομής

1o ΣΕΤ
Κακό ποιοτικά ήταν το 1ο σετ του τελικού, με τους δύο φιναλίστ να ξεκινούν νευρικά και να κάνουν πολλά λάθη.
Ο Ναδάλ μπήκε λίγο πιο αποφασιστικά στο court σε αντίθεση με τον Τζόκοβιτς ο οποίος έδειχνε να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην κίνηση, απόρροια της κούρασης απ'τον εξαντλητικό ημιτελικό με τον Μάρει, μιάμιση ημέρα νωρίτερα.
Ο Ράφα επιβεβαίωσε την μικρή ανωτερότητά του πετυχαίνοντας το break στο 5ο game (3-2), ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη για τον 25χρονο Ισπανό ο οποίος οπισθοχώρησε αδικαιολόγητα, δίνοντας χώρο και χρόνο στον αντίπαλό του.
Η αντίδραση του Τζόκοβιτς ήρθε λίγο αργότερα με τον Σέρβο να ισοφαρίζει το break στο 8ο game (4-4), κάνοντας ένα μικρό σερί τριών games (από 4-2, 4-5).
Τα λάθη συνεχίστηκαν και ο Νόλε πλήρωσε το κακό ποσοστό ευστοχίας στο 1ο σερβίς, δεχόμενος νέο break σε πολύ κρίσιμο σημείο του σετ.
Ήταν το 11ο game, όταν ο Ναδάλ πέτυχε το δεύτερο break του στο σετ (6-5) και στη συνεχεια διατήρησε το σερβίς του για να φτάσει στο 7-5 σε 1 ώρα και 20 λεπτά (!) αργού και νευρικού αγώνα.
Χαρακτηριστικό του 1ου σετ τα 36 συνολικά αβίαστα λάθη των δύο μονομάχων και οι μόλις 29 winners.

2o ΣΕΤ
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η αντίδραση του υπερασπιστή του τίτλου μετά την απώλεια του 1ου σετ και ο Σέρβος δεν άργησε να δείξει τις προθέσεις του, ανεβάζοντας το επίπεδο του παιχνιδιού του από το πρώτο κιόλας game του 2ου σετ.
Χάνοντας δύο ευκαιρίες στο 2ο game για break, ο Νόλε κατάφερε να "σπάσει" το σερβίς του Ναδάλ λίγο αργότερα, στο 4ο game παίρνοντας προβάδισμα, αρχικά με 3-1 και στη συνέχεια με 4-1.
Ο 24χρονος είχε τον πλήρη έλεγχο του σετ, ανεβάζοντας την απόδοσή του και κυριαρχόντας στα περισσότερα ράλι από τη βασική γραμμή ενώ σημαντικό ρόλο στην άνοδο αυτή έπαιξε και η βελτίωση του ποσοστού στο 1ο σερβίς το οποίο του χάρισε αρκετούς ξεκούραστους πόντους αλλά και τη δυνατότητα να μην απειληθεί στο παραμικρό απ'τον αντίπαλό του.
Κι ενώ όλα έδειχναν ότι ο Τζόκοβιτς θα πάρει σχετικά εύκολα με το σερβίς του το δεύτερο κομμάτι του αγώνα, στο 8ο game ήρθαν τα πάνω κάτω με τον Σέρβο να έχει ήδη απωλέσει τρία set points, πριν ο Ναδάλ καταφέρει από το πουθενά να πάρει πίσω το break στο 9ο game (5-4)!
Παρότι είχε το momentum, ο Ναδάλ έδειξε να μην μπορεί να διαχειριστεί την πίεση σερβίροντας για να παραμείνει στο σετ και χάνοντας δύο game point (4-5 15/40) για το 5-5, έκανε ένα τραγικό double fault στο 4ο set point του Τζόκοβιτς, "χαρίζοντας" το σετ στον Σέρβο!
Ούτε στο 2ο σετ οι δύο φιναλίστ, έπαιξαν το τένις που ξέρουν συνεχίζοντας να προσφέρουν μέτριο θέαμα, στο βωμό του κάθε πόντου.

3ο ΣΕΤ
Ο Τζόκοβιτς είχε πάρει μπρος και τίποτα δεν έδειχνε ικανό να τον σταματήσει. Τα ψυχολογικά προβλήματα του Ναδάλ βγήκαν στην επιφάνεια και ο Σέρβος πραγματοποίησε , στην κυριολεξία, περίπατο στο 3ο σετ της αναμέτρησης.
Περιορίζοντας στο ελάχιστο τα αβίαστα λάθη του, ο Νόλε αύξησε την επιθετικότητά του και άρχισε να ανοίγει τη ψαλίδα έναντι του παθητικού και ανήμπορου να ανταπεξέλθει, Ναδάλ.
Ο πρωταθλητής έκανε το break στο 4ο game του σετ (3-1) και δεν κοίταξε ξανά πίσω κερδίζοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των πόντων στη συνέχεια, έχοντας και σύμμαχο ένα πολύ αξιόπιστο σερβίς.
Η απόλυτη ανωτερότητα του Τζόκοβιτς στο court μεταφράστηκε με ένα ακόμη break για τον Σέρβο πρωταθλητή στο 8ο game με το οποίο έκανε το 6-2 σε 45 λεπτά, παίρνοντας και πάλι τις μπάλες για να σερβίρει πρώτος στο επόμενο σετ.
Κατά τη διάρκεια του 3ου σετ, ο Ναδάλ έβγαλε μόλις 2 winners και ο ένας εξ'αυτών ήταν άσος!
4ο ΣΕΤ
Τιποτα δεν προμήνυε αυτό που θα επακολουθούσε, μετά τον περίπατο του Τζόκοβιτς στο 3ο σετ.
Παίζοντας το τελευταίο του χαρτί και χωρίς να έχει να χάσει κάτι, ο Ράφαελ Ναδάλ μπήκε πολύ αποφασισμένος στο court να αλλάξει τις ισορροπίες και από τα πρώτα ράλι του σετ, έδειξε τις επιθετικές του βλέψεις.
Ο Ισπανός έβλεπε απέναντί του ένα πραγματικό τείχος και μόνο αν προσπαθούσε να το "σπάσει", θα το διαπερνούσε.
Όπως και έγινε...
Βάζοντας σε λειτουργία το πιο βαρύ του χαρτί, το forehand, ο Ράφα άρχισε να κερδίζει πολλούς και κρίσιμους πόντους, ανεβάζοντας την πεσμένη ψυχολογία του.
Παρόλαυτά, ο Τζόκοβιτς όχι μόνο δεν λύγιζε αλλά στο 8ο game του σετ, είχε τρεις ευκαιρίες για break (3-4, 0/40) οι οποίες έμοιαζαν με match point!
Ο Ναδάλ με εκπληκτικά σερβίς και "never say die" διάθεση, έσωσε και τα τρία break points παραμένοντας ζωντανός στη διεκδίκηση της νίκης.
Το επίπεδο του τένις είχε ανέβει δραματικά, με τους δύο σπουδαίους τενίστες να μάχονται σώμα με σώμα για τον κάθε πόντο.
Μόλις ισοφάρισε ο Ναδάλ σε 4-4, το παιχνίδι διακόπηκε για 15 λεπτά μέχρι να κλείσει η οροφή λόγω της ξαφνικής βροχής.
Όταν επέστρεψαν οι δύο μονομάχοι συνέχισαν το ίδιο δυνατά και χωρίς break οδηγηθήκαμε στο tie break.
Εκεί, έπεσαν στην κυριολεξία κορμιά με τον Τζόκοβιτς να αποκτά προβάδισμα με 5-3 όμως με ένα εκπληκτικό σερί ο Ισπανός, έκανε το 7-5 και έβαλε φωτιά στις κερκίδες της Rod Laver Arena που ζητούσαν περισσότερη μάχη.

5ο ΣΕΤ
Η κούραση είχε κάνει την εμφανισή της στα σώματα και των δύο φιναλίστ και ειδικότερα του Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ψυχολογικά πεσμένος απ'την απώλεια του 4ου σετ στο tie break, ο Σέρβος έδειξε να μην αντέχει στο ξεκίνημα του καθοριστικού σετ και όλα έγερναν προς την πλευρά του ελαφρώς πιο φρέσκου Ράφαελ Ναδάλ.

Τα σημάδια εξάντλησης του Νόλε γινόντουσαν ολοένα και πιο εντονότερα, παρόλαυτά ο Σέρβος αρνιόταν να παραδοθεί αμαχητί, παλεύοντας κάθε πόντο την ίδια ώρα που ο Ναδάλ αδυνατούσε να επιβληθεί, παίζοντας πολύ παθητικά.

Τελικά, ο Ισπανός κατάφερε να κάνει το break το οποίο φαινόταν θέμα χρόνου, στο 6ο game (4-2) όμως δεν το χάρηκε πολύ καθώς ο Τζόκοβιτς "ξύπνησε" απότομα και απάντησε άμεσα (4-3) στο break, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο την αποδοσή του στη συνέχεια μπροστά στα έκπληκτα μάτια των θεατών που πριν από λίγο τον έβλεπαν να "περπατάει" μέσα στο court.

Ο Σέρβος, παίζοντας πρώτα με τη ψυχή του και μετά με τα χέρια του, έκανε το πολυπόθητο break στο 11ο game (6-5) και αφού έσωσε ένα break point του Ναδάλ στο τελευταίο του service game, μετέτρεψε σε winner το πρώτο του championship point, βάζοντας τέλος στον επικό τελικό.

Ο Τζόκοβιτς έπεσε στο court, αδυνατώντας να πιστέψει ότι είχε τελειώσει το εξαντλητικό παιχνίδι και αφού βρήκε δύναμη να αγκαλιάσει τον άξιο αντίπαλό του, οδηγήθηκε στο box του σκίζοντας την μπλούζα του και φωνάζοντας με όλη του τη ψυχή!

Δηλώσεις στην τελετή απονομής

Ράφαελ Ναδάλ: "Καλημέρα σε όλους. Συγχαρητήρια στον Νόβακ και την ομάδα του. Τους αξίζει αυτός ο τίτλος. Κάνουν φανταστική δουλειά. Ευχαριστώ την ομάδα μου για τη στήριξη. Κάθε χρονιά στο tour είναι και πιο δύσκολη. Είναι φανταστικό ξεκίνημα για μένα στη χρονιά, παίζοντας αυτόν τον φανταστικό αγώνα κόντρα στο Νόβακ. Είχα δύο φανταστικές εβδομάδες εδώ. Παρά την ήττα ήταν ένας ξεχωριστός αγώνας που θα μείνει αξέχαστος.
Νόβακ Τζόκοβιτς: "Καλημέρα κι από μένα. Καταρχή, Ράφα είσαι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Κάναμε ιστορία σήμερα. Δυστυχώς δεν γίνεται να υπάρχουν δύο νικητές σήμερα. Σου εύχομαι τα καλύτερα στη σεζόν. Ελπίζω να έχουμε κι άλλους τέτοιους τελικούς μαζί. Ευχαριστώ την ομάδα μου που με στηρίζει σε όλη μου τη ζωή, επαγγελματική και προσωπική. Χωρίς αυτούς δεν θα έκανα τίποτα. Ευχαριστώ όλους τους συμπατριώτες μου στη Σερβία, τους γονείς μου, τα αδέρφια μου. Όλους...

Στιγμιότυπα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger