fake-racket_408.jpg
 O Racketspecialist, Πέτρος Μπίρης ανοίγει ένα καυτό θέμα που σίγουρα θα δημιουργήσει τριγμούς στη βαριά, πλέον, βιομηχανία των ψεύτικων ρακετών η οποία κάνει χρυσές δουλειές στο εξωτερικό ενώ έχει εισέλθει και στην ελληνική αγορά. Διαβάστε ίσως την πληρέστερη καταγραφή fake ρακέτας στον παγκόσμιο ιστό!

Σήμερα θα ασχοληθούμε με μια μάστιγα του internet market.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές έχετε μπει στον πειρασμό της αγοράς μιας ρακέτας με έρευνα τιμών στο internet. Άλλες φορές πάλι θέλατε να εντυπωσιάσετε παρουσιάζοντας πρώτοι το τελευταίο μοντέλο στους συμπαίκτες σας. Ή θέλατε να αποδείξετε ότι μπορείτε να αγοράσετε “κοψοχρονιά” την ακριβή σας ρακέτα, ψάχνοντας αγωνιωδώς στο ebay.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε είναι πόσο εύκολα μπορεί να πέσατε θύμα εξαπάτησης!

Η δημιουργία των fake ρακετών ξεκινάει αρκετά χρόνια πίσω και έχει ήδη εξελιχθεί σε μάστιγα στις μέρες μας.

Από τη μια η αναζήτηση της χαμηλότερης τιμής από τους αγοραστές και από την άλλη η τακτική εταιριών να επιτρέπουν σημαντικά χαμηλότερες τιμές πώλησης μέσω διαδικτύου σε προμηθευτές με μεγάλες ποσότητες αλλά και η καθυστέρηση των καινούργιων μοντέλων σε κάποιες χώρες, δημιούργησε μια χαώδη κατάσταση στον internetικό χώρο προσφέροντας πλήρη κάλυψη σε κερδοσκόπους.

Η μάστιγα του fake βρήκε έτσι πρόσφορο έδαφος και στην αγορά των ρακετών τένις και ιδιαίτερα των πιο διαδεδομένων μοντέλων.
Σε ένα πρόσφορο από την κρίση έδαφος βιοτεχνίες με έδρα κυρίως την Κίνα τις παράγουν κατά χιλιάδες βρίσκοντας ενδιαφερόμενους πελάτες αλλά και μεταπωλητές σε όλο τον κόσμο!

Εμείς επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ένα από τα αρκετά περιστατικά που έχουμε συναντήσεις περνώντας το από εξονυχιστικό έλεγχο στο εργαστήριό μας.

Ξεκινώντας από την θήκη προσέξτε την fake στα αριστερά όπου η εκτύπωση είναι χαμηλότερης ποιότητας και το “SERIES” με πιο πορτοκαλί απόχρωση. Το υλικό της θήκης είναι αισθητά πιο ελαφρύ και πιο γυαλιστερό και δίνει την αίσθηση του φτηνού πλαστικού.

fake1_405.jpg

Το μεταλλικό φερμουάρ πάσχει στο φινίρισμα στην αριστερή fake θήκη αποκαλύπτοντας ορατές ατέλειες σαν εξανθήματα.

fake2_405.jpg

Η εκτύπωση του λογότυπου (πάνω θήκη) δεν έχει ζωντανά χρώματα και καλή ανάλυση ενώ η συγκεκριμένη θήκη διαφέρει και ως προς τις πληροφορίες. (CORTEX). Προσέξτε επίσης τις κάθετες λευκές γραμμές που στην original (κάτω) θήκη "σβήνουν" στις άκρες.

fake3_405.jpg

Συνεχίζοντας με τον σκελετό της ρακέτας (frame) προσέξτε την fake ρακέτα με την άσπρη χορδή, όπου τα grommets (υποδοχές χορδών) είναι μεγαλύτερα και υπερβολικά σε μήκος σε σχέση με την αυθεντική.
fake4_405.jpg

Προσέξαμε επίσης ότι τα ίδια  grommets αν και πρόκειται για καινούργια ρακέτα δεν είναι όπως στην αυθεντική flared, δηλαδή πιο ανοικτά στην άκρη τους, κάτι χαρακτηριστικό στο αυθεντικό μοντέλο.

fake5_405.jpg

Παρατηρήστε ότι η fake ρακέτα στα δεξιά είναι πιο γυαλιστερή με το κίτρινο, κακής ποιότητας πλαστικό (CORTEX system) να εξέχει περισσότερο, ενώ πάσχει και στην εκτύπωση του Cortex System και των σχεδίων γύρω από αυτό που δεν έχουν το ίδιο βάθος πληροφοριών και δεν είναι ευθυγραμμισμένα.

fake6_405.jpg

Δείτε επίσης ότι το fake μοντέλο είναι εμφανώς πιο γυαλιστερό σε σημεία που το αυθεντικό δεν είναι.

fake7_405.jpg

Εμφανής είναι side by side και η διαφορά του μήκους μεταξύ των δύο, με την fake, όλως παραδόξως να είναι και longbody αν και δεν αναγράφεται πουθενά!. Πάντως σε πρόχειρη παρατήρηση, η γεωμετρία της ρακέτας ξεγελάει, όσον αφορά το μήκος δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για standard length.

fake8_405.jpg

Στο fake μοντέλο στις θέσεις 3 ή 9 του κεφαλιού της ρακέτας οι μικρές  γραμμές έχουν περισσότερη κλίση, είναι στον ίδιο χρωματικό τόνο με την λέξη TECHNOLOGY και παρεμβάλλονται ακανόνιστα σ´ αυτήν δυσχαιρένοντας μερικώς την ανάγνωση της, επειδή δεν χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικά layers κατά την εκτύπωση. Εμφανής είναι και η έλλειψη της προσεκτικής σχεδίασης των cosmetics.

fake9_405.jpg

Στο εσωτερικό τώρα του frame με μια μικρή "επέμβαση" στο butt cap (καπάκι της λαβής) αποκαλύπτουμε ότι μόνο το fake μοντέλο είναι γεμάτο με πολυουρεθάνη στο εσωτερικό του καθώς και ακανόνιστα πλαστικά μέρη λευκού χρώματος. Επίσης ζορίσαμε επίτηδες λίγο παραπάνω το καπάκι (trap door) στραβώνοντας το, για να δείτε ότι δεν είναι πλαστικό όπως το original, αλλά αλουμινένιο! Ακόμα και στην εκτύπωση του αποκαλύπτονται κουκίδες (dots), κάτι που είναι αντιληπτό μόνο από πολύ κοντά.
fake10_405.jpg

On court η fake ρακέτα γίνεται εύκολα αντιληπτή από τα πρώτα κιόλας χτυπήματα και μάλιστα από όλα τα επίπεδα παικτών αρκεί βέβαια να έχει κανείς παράλληλα και το original μοντέλο για τη σύγκριση. Η fake λαστιχάρει κατά την κρούση αδυνατώντας να κρατήσει την ορμή μιας δυνατής μπάλας ιδιαίτερα στο πάνω μισό του κεφαλιού της ρακέτας.

Θα την χαρακτηρίζαμε επιπλέον ως non responsive και με dead feel αφού δεν "ζωντάνευε" την μπάλα στα rallies. Δεν παρατηρήσαμε όμως προβλήματα στο torsional stability δηλαδή αστάθεια στα έκεντρα χτυπήματα γνωστά ως off center hits. Η λαβή του fake μοντέλου υστερούσε, τόσο ποιοτικά (ποιότητα βασικού grip) όσο και κατασκευαστικά στο σχήμα της και δεν έδινε τη σαφήνεια του original μοντέλου.

fake11_405.jpgOff court τώρα στο εργαστήριό μας, τα διαγνωστικά μηχανήματα ρακετών (Babolat Racquet Diagnostic Center, Prince Tuning Center) έδειξαν τις διαφορές στα χαρακτηριστικά των ρακετών επαληθεύοντας και τις δοκιμές μας στο γήπεδο. Το fake μοντέλο ήταν ελλειποβαρές σε σχέση με το original (κοντά στα 20 gr) ενώ το stiffness του σκελετού αισθητά μικρότερο (8-9 RDC units). Εδώ να διευκρινίσουμε ότι το έντονο trampoline effect που προαναφέραμε, δεν οφείλεται στα 62 RDC units.

Η ταλάντωση αυτή αποκαλύπτει την χαμηλή ποιότητα γραφίτη που έχει χρησιμοποιηθεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την παντελή έλλειψη του on court testing και laboratory testing διαφορετικών εκδoχών (experimental frames) από πλευράς του κατασκευαστή.

Aπό το 1997 που κάνουμε αντίστοιχες μετρήσεις σε ρακέτες επαγγελματιών έχουμε συναντήσει αμέτρητες περιπτώσεις χαμηλών frame stiffness, σπάνια όμως υπήρχε η αίσθηση του τραμπολίνου όπως θα το μεταφράζαμε στα ελληνικά. Οι όποιες εξαιρέσεις ήταν από προσωπική επιλογή του παίκτη/τριας (custom made frames).

Εντοπίσαμε και άλλες διαφορές που δεν κρίναμε απαραίτητο να σας της παρουσιάσουμε, πιστεύουμε όμως να σας δώσαμε ίσως την πληρέστερη καταγραφή fake ρακέτας διαθέσιμη μέχρι στιγμής στον παγκόσμιο ιστό!

Αν έχετε υποψίες και εσείς για την ρακέτα σας ή για οποιαδήποτε απορία σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσα της φόρμας επικοινωνίας.


Σύντομο βιογραφικό
Ο Πέτρος Μπίρης είναι πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ (1992) με ειδικότητα την αντισφαίριση, προπονητής της αγωνιστικής ομάδας του Ομίλου Αντισφαίρισης Μαγνησίας και υπεύθυνος του Κέντρου Αντισφαίρισης στο Βόλο. Διευθυντής της ERSA (European Racquet Stringers Association) για την Ελλάδα και ιδρυτής του
RacketSpecialist.gr που προσφέρει υπηρεσίες stringing και customization, υψηλού επιπέδου σε όλους τους τενίστες, ανεξαρτήτου επιπέδου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger