Η είδηση “βόμβα” της χτεσινής παραίτησης του Steve Jobs από CEO της Apple συντάραξε το κοινό αίσθημα με τα αίτια της αποχώρησης να παραμένουν μέχρι και αυτή τη στιγμή άγνωστα. Μπορεί ο Jobs να παραμένει Πρόεδρος του ΔΣ της Apple, με τον μέχρι πρότινος COO της εταιρίας, Tim Cook να αναλαμβάνει χρέη CEO, ωστόσο οι ήδη ευαίσθητες ισορροπίες στον χώρο αλλάζουν άρδην σε μία εποχή εντονότατου ανταγωνισμού, δικαστικών διαμαχών και με το πολυαναμενόμενο/α νέο/α iPhone (iPhone 4S/iPhone 5) να περιμένει/ουν να ανακοινωθει/ούν μέσα στον ερχόμενο μήνα.

Γιατί λοιπόν επέλεξε η  Apple να ανακοινώσει την παραίτηση του Steve Jobs, του ανθρώπου που οδήγησε την εταιρεία από το χείλος της καταστροφής στην κορυφή, την συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Γιατί τώρα; Γιατί να μην ανακοινωθεί η αποχώρηση μετά από την ανακοίνωση του νέου/ων iPhone; Εκδηλώθηκε κάποια επιπλοκή στην υγεία του Jobs ή μήπως αυτή είναι η τέλεια χρονική στιγμή;
Η παραίτηση του Steve Jobs από CEO δεν σημαίνει πως αποχωρεί και από τα γενικότερα δρώμενα, εξελίξεις και αποφάσεις της εταιρίας, αλλά φεύγει από το προσκήνιο έχοντας ωστόσο την γενική εποπτεία ως Πρόεδρος του ΔΣ ενώ παράλληλα έχει αφήσει στην θέση έναν ικανότατο CEO ο οποίος “μαθήτευσε” δίπλα του και έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να να λάβει με επιτυχία την θέση του CEO, σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις:
  • Το 2004 μετά την ανάρρωση του Jobs από εγχείριση στο πάγκρεας.
  • Το 2009 μετά από την μεταμόσχευση συκωτιού του Steve Jobs
  • Τον περασμένο Ιανουάριο μετά από την ιατρική άδεια του Steve Jobs.
Επιστρέφωντας στο βασικό μας ερώτημα “Γιατί τώρα;” Ας δούμε μερικούς από τους πρόσφατους τίτλους της επικαιρότητας που αφορούν την Apple:
Apple Q3 2011 Οικονομικά Αποτελέσματα: Νέο ρεκόρ τζίρου στα $28.57 δις και καθαρό κέρδος στα $7.31 δις
Τα αποτελέσματα για το τρίτο οικονομικό τρίμηνο του 2011 που τελείωσε στις 25 Ιουνίου εμφανίζουν νέο ρεκόρ τζίρου στα $28.57 δις και καθαρό κέρδος στα $7.31 δις (ή $7.79 ανά μετοχή).
Συγκριτικά, στο αντίστοιχο οικονομικό τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς η Apple σημείωσε τζίρο $15.70 δις και κέρδος $3.25 δις (ή $3.51 ανά μετοχή).  Aυτό μεταφράζεται σε 82% αύξηση στον τζίρο και σε 125% αύξηση στο καθαρό κέρδος. Οι διεθνείς πωλήσεις αποτέλεσαν το 62% του κέρδους για την Apple για αυτό το τρίμηνο.
Η Apple έχει περισσότερα μετρητά από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι διαθέτει περίπου $73.8 δις σε μετρητά που τις απομένουν προτού χρεωθεί ως κράτος.
Ο λόγος που αναφέρουμε αυτόν τον αριθμό είναι επειδή η Apple διαθέτει σε αποθεματικό περισσότερα χρήματα. Συγκεκριμένα, διαθέτει περίπου $76.2 δις σε μετρητά, ισοδύναμα μετρητών και εμπορεύσιμους τίτλους η πλειοψηφία των οποίων, βέβαια, είναι σε τράπεζες εκτός ΗΠΑ.
Εκτός αυτού η Apple δεν έχει κανένα χρέος προς καμία τράπεζα σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, των οποίων το χρέος αγγίζει τα $15 τρις!
Η HP ανακοινώνει την οριστική εγκατάλειψη του HP TouchPad και του WebOS
[…] ανακοίνωση της HP αφορά το κλείσιμο ουσιαστικά του νεο-αποκτηθέντος webOS. H HP είχε εξαγοράσει το webOS από την Palm πριν λίγους μήνες και παρουσίασε στην αγορά τις πρώτες συσκευές πριν λίγες βδομάδες. Το TouchPad, η απάντηση της HP στο iPad, δεν έλαβε τις κριτικές που περίμεναν όλοι απογοητεύοντας με πολύ χαμηλές πωλήσεις παρά τις πολύ αξιόλογες προοπτικές του λειτουργικού.
Πως η Apple είναι χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό
Όταν νέες τεχνολογίες πρωτοεμφανίζονται (touchscreens, chips, LED οθόνες) είναι πολύ ακριβές για να παραχθούν και η κατασκευή ενός εργοστασίου για την μαζική τους παραγωγή είναι ακόμα πιο ακριβή. Πολλές φορές το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό και συνεχώς μειώνεται καθώς τα υλικά αυτά μαζοποιούνται, οπότε οι εταιρείες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να καλύψουν το κόστος.
Αυτό που κάνει η Apple είναι να χρησιμοποιεί το τεράστιο αποθεματικό που διαθέτει για να καλύψει μερικά από τα κόστη κατασκευής του εργοστασίου με αντάλλαγμα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης των υλικών αυτών για συγκεκριμένη περίοδο χρόνου (ίσως 6 με 36 μήνες) και μετέπειτα με έκπτωση. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα:
Η Apple έχει πρόσβαση σε νέα υλικά και τεχνολογίες μήνες ή χρόνια πριν τους ανταγωνιστές της. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που είναι αδύνατο να αντιγραφούν. Για παράδειγμα όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το iPhone κανένας άλλος κατασκευαστής δεν μπορούσε να αναπαραγάγει τόσο καλά την capacitive οθόνη του. Αυτό δεν ήταν μόνο θέμα software – η Apple απλώς είχε πρόσβαση σε υλικά που κανείς άλλος δεν είχε για να φτιάξει μια συσκευή. Ένα εκπληκτικό παράδειγμα αυτού είναι η τεχνολογία επεξεργασίας αλουμινίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των laptop της Apple – αυτό παραμένει ακόμα και σήμερα μυστικό και η Apple συνεχίζει να έχει αποκλειστική πρόσβαση για την κατασκευή υπολογιστών με καλύτερες αντοχές και μικρότερο βάρος.
Φυσικά, οι ανταγωνιστές κάποια στιγμή προλαβαίνουν τις εξελίξεις αλλά όταν συμβεί αυτό η Apple έχει εξασφαλίσει ακόμα μικρότερα κόστη κατασκευής (εξαιτίας της αρχικής συμφωνίας που περιλάμβανε έκπτωση μετά το πέρας της αποκλειστικότητας). Έτσι, η Apple έχει ειδική τιμή για αυτά τα υλικά και το εργοστάσιο παράγει για όλους.
Ο ανώνυμος αυτός χρήστης χαρακτηρίζει τον Steve Jobs ως υπεύθυνο για αυτή την στρατηγική αποκλειστικής χρησιμοποίησης καναλιών διανομής που εξασφαλίζει τεχνολογίες χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμός.
Apple: στην πρώτη θέση σε λιανικές πωλήσεις ανά τετραγωνικό
Νέα έρευνα από την εταιρεία αναλύσεων RetailSails αποκαλύπτει ότι η Apple βρίσκεται στην πρώτη θέση των λιανικών πωλήσεων ανά τετραγωνικό πόδι (την αντίστοιχη με το τετραγωνικό μέτρο μονάδα μέτρησης στις ΗΠΑ).
Apple 1st retails rankings
Η εταιρεία ανέλυσε δεδομένα από 160+ καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ και κατέληξε στη λίστα που βλέπετε παραπάνω. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα καταστήματα Tiffany & Co με την Apple να έχει σχεδόν διπλάσια επίδοση.
Η ανακοίνωση της Apple δεν πραγματοποιήθηκε τυχαία αυτή την περίοδο. Θα ήταν άλλωστε παράλογο να σκεφτόμαστε ότι η Apple δεν έχει σχεδιάσει την επόμενη μετά-Steve-εποχή καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί αλλά και θα ανακοινωθεί η μετάβαση.
Η χρονική στιγμή της παραίτησης του Steve Jobs είναι ομολογουμένως τέλεια. Η Apple βρίσκεται στην κορυφή του ανταγωνισμού παρουσιάζοντας σημαντικά κέρδη και ρυθμό ανάπτυξης που τρομάζει τα “αντίπαλα στρατόπεδα”. Η οποιαδήποτε αρνητική αντίδραση των μετόχων στο άκουσμα της αποχώρησης του Jobs και η τυχόν πτώση των μετοχών της εταιρείας θα κρατήσει ελάχιστα καθώς σε λιγότερο από 1 μήνα αναμένεται/ονται το/τα νέο/α iPhone (iPhone 4S/iPhone 5) με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι για 1η φορά αναμένεται η ταυτόχρονη  διάθεση του νέου iPhone σε 4 παρόχους των ΗΠΑ (Sprint, Verizon, AT&T & T-Mobile).
Η ανακοίνωση και διάθεση της νέας γενιάς iPhone θα γίνει από τον Tim Cook ο οποίος θα σηκώσει το βάρος της παρουσίασης του Keynote αλλά ταυτόχρονα θα συνδυάσει το όνομα του με το καλύτερο smartphone που έχει βγάλει ποτέ η Apple. Η μετάβαση, έστω για τα μάτια του κόσμου – γιατί εσωτερικά έχει γίνει εδώ και καιρό- θα φανεί ομαλή.
Ας μην ξεχνάμε ότι το iPhone 5 (όπως και το iPhone 6 αλλά και όλα τα προϊόντα της Apple αλλά και κάθε σοβαρής ανταγωνιστικής εταιρείας) σχεδιάζονται εδώ και πάρα πολλούς μήνες ή και χρόνια. Ο Steve Jobs ως CEO συμμετείχε ενεργά στην σχεδίαση και ανάπτυξη των νέων προϊόντων και υπηρεσιών και θα συνεχίσει να συμμετέχει, αν και από διαφορετική θέση. Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να δούμε μία υπηρεσία ή προϊόν από την Apple το οποίο να μην έχει στο ελάχιστο την σφραγίδα του Jobs…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger