Το iPad έχει παρουσιαστεί ως μια ιδανική νέα πλατφόρμα για τη διάθεση «e» εκδόσεων, περιοδικών και βιβλίων. Οι όροι της Apple, όμως, δείχνουν να… τρομάζουν τους επίδοξους εκδότες, και να τους στρέφουν προς το Android.

Τόσο το Project όσο και η The Daily έχουν παρουσιαστεί –ακόμη και πριν καλά-καλά τα δούμε- ως «η επανάσταση στο χώρο των εντύπων», με μεγαθήρια να επενδύουν εκατομμύρια επάνω τους, κάνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, το iPad να μοιάζει ως «ο νέος de facto τρόπος ανάγνωσης». Στο… παρασκήνιο, όμως, τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι και τόσο ρόδινα, αφού η Apple για ακόμη μια φορά επιχειρεί να «παίξει το ρόλο της αυστηρής» και να πιέσει στις συμφωνίες της με τους εκδότες, καταλήγοντας να… τρομάζει αρκετούς από αυτούς.

Ουσιαστικά, σε μια προσπάθεια να παραμείνει αυτή «που θα έχει τον έλεγχο», η Apple αρνείται να μοιράζεται χρεωστικές πληροφορίες για τους συνδρομητές των e-εκδόσεων (που θα διατίθενται μέσω του δικού της iPad) με τους εκδότες τους. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κάτι θετικό» για τον μέσο καταναλωτή/αναγνώστη, και να δώσει την εντύπωση πως η Apple το κάνει για λόγους «προστασίας προσωπικών δεδομένων», αλλά… τι θα άλλαζε αν τα ίδια δεδομένα τα είχε, για παράδειγμα, η New York Times αντί της Apple; Και μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση που ο αναγνώστης ενδιαφέρεται να διαβάζει μια εφημερίδα/ένα περιοδικό μέσω του iPad του, η όποια «συναλλαγή» σε άλλες συνθήκες θα γινόταν σχεδόν απευθείας ανάμεσα σε αυτόν και την εκδοτική εταιρεία. Στην περίπτωση του iPad, η Apple διατηρεί το ρόλο του μεσάζοντα.

Έτσι, οι εκδοτικές εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία των αναγνωστών τους για να τους παράσχουν «προσωπικές διαφημίσεις» (πώς λέμε «targeted advertising»), αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα μπορούν και να του παράσχουν ελκυστικά «πακέτα» των υπηρεσιών τους – π.χ. μια κοινή συνδρομή για μια έντυπη και ψηφιακή έκδοση.

Έτσι, φήμες λένε πως αρκετοί εκδότες έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους προς το Android και αρνούνται να «κλειδωθούν» σε συσκευές με το iOS της Apple. Ήδη η Newsweek προτιμά να δίνει τα τεύχη της ως «ανεξάρτητες εφαρμογές» (apps) αντί να «κλειδωθεί» σε ένα συνδρομητικό-αλλά-περιορισμένο μοντέλο σαν αυτό που προτείνει η Apple, ενώ το περιοδικό People προτιμά να δίνει δωρεάν την ψηφιακή εκδοχή του σε όποιον αγοράζει/είναι συνδρομητής και της έντυπης.

Τελικά, το iPad θα παίξει όντως πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά στης e-εκδόσεις; Εσείς θα διαβάζατε σε αυτό τα αγαπημένα σας βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, ή θα προτιμούσατε μια άλλη συσκευή – πιθανότατα, έναν εξειδικευμένο e-Book reader με πολύ πιο ξεκούραστη οθόνη; Ή, ίσως, το… «παραδοσιακό» και δοκιμασμένο, τυπικό και δίχως να… απαιτεί φόρτιση, χαρτί;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger