Για την καρατόμηση μελών της ΕΛ. ΣΤΑΤ, στην εκπομπή με το Μπάμπη Παπαπαναγιώτου:

Ζωή Γεωργαντά,  Καθηγήτρια Οικονομετρίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 

Αν υπήρχαν πιέσεις να εμφανιστεί το έλλειμμα της χώρας για το 2009 μεγαλύτερο από της Ιρλανδίας που ήταν 14%:
« Οι πιέσεις αυτές ασκήθηκαν πάνω στην κυβέρνηση για να δημιουργηθεί αυτή η λίστα, να μπουν μέσα στο έλλειμμα. Επειδή το έλλειμμα έβγαινε χαμηλότερο γύρω στο 12%. Μιλάμε για το έλλειμμα του 2009, το οποίο ακόμα είναι ημιτελικό. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να το αυξήσουμε και άλλο στο μέλλον αν αλλάξουν οι κυβερνήσεις ή αν αλλάξει ο γενικός διευθυντής της Eurostat, μπορεί να πάει και 17%.
Η άσκηση των πιέσεων έγινε από τον κο Ραντερμάχερ, τον γενικό διευθυντή της Eurostat. Ήθελε να μπει μέσα στο έλλειμμα, να ριχθούν μέσα οι δαπάνες των δημοσίων οργανισμών, δημοσίων επιχειρήσεων, των λεγομένων ΔΕΚΟ. Μπήκαν και ορισμένες ΔΕΚΟ με τις μεγάλες δαπάνες. Το δυνητικό τους δεν ελήφθη υπόψη. Ελήφθησαν υπόψη μόνο οι δαπάνες. Αυτή η διαδικασία σε όλες τις χώρες γίνεται μετά από έρευνα. Στην Ελλάδα, εν μία νυκτί αποφάσισε η Eurostat και ο κος Γεωργίου υπάκουσε,  κλίνοντας το κεφάλι.
Το σημείο πολλών συζητήσεων ήταν για τη λίστα αυτή των ΔΕΚΟ, στην οποία αναφέρθηκε και ο κος Πλασκοβίτης προχθές. Αυτή η λίστα χρησιμοποιήθηκε και για την διόγκωση του χρέους μας το 2009 αλλά και τώρα χρησιμοποιείται για την εφεδρεία. Αυτή η λίστα για να φτιαχτεί θα έπρεπε να μεσολαβήσει μία έκθεση, μία έρευνα και μία μελέτη για να δούμε αν πραγματικά ο ΟΣΕ και οι άλλοι οργανισμοί που μπήκαν μέσα στο έλλειμμα και το διόγκωσαν, αν πραγματικά ικανοποιούν τα κριτήρια που έχει θέσει η Eurostat για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».


Πώς ασκούνταν αυτές οι πιέσεις:
«Μας έλεγαν να μην μιλάμε, είναι κρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα. Έχω και e-mail από τον κο Ραντερμάχερ. Του έλεγα τότε ότι αν θέλετε να είμαστε μία σφραγίδα, θα παραιτηθώ».

Αν έστελνε η Eurostat τα στοιχεία που παρουσιάζονταν από την ΕΛ. ΣΤΑΤ:
«Πιστεύω ναι. Κανείς δεν ήξερε στην Στατιστική Αρχή από πού προέρχονται, πως θεμελιώνεται αυτό το 15, 4%. Είναι σαν να έπεσε από τον ουρανό.
Είναι παράνομη όλη η διαδικασία. Το συμβούλιο ποτέ δεν υπέγραψε αυτά τα στοιχεία. Από τις αρχές Οκτωβρίου του 2010 δεν έχουμε επισήμως συγκληθεί σε σύσκεψη. Ο κος Γεωργίου παρ’ότι πήρε όλες τις αρμοδιότητες και όλη την ευθύνη, απέμειναν ορισμένα θέματα για τα οποία έπρεπε να υπογράψουμε. Δεν μας καλούσε σε σύσκεψη».


Αν υπάρχει ΕΛ.ΣΤΑΤ:
«Εδώ και ένα χρόνο δεν υπάρχει. Όταν άκουσα τον κο Πλασκοβίτη να λέει ΕΛ.ΣΤΑΤ πρέπει να διευκρινίσει ποιά ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ο κος Γεωργίου είναι και κανένας άλλος. Ενεργεί τελείως παράνομα γιατί δεν ακολουθεί το Νόμο.
Περίμενα ο κος Βενιζέλος να δείξει μία πυγμή εδώ, να μας πει ότι εδώ πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισχύ του Νόμου. Ο Νόμος λέει ότι τουλάχιστον μία φορά το μήνα συνερχόμαστε και ότι το Συμβούλιο πρέπει να υπογράψει και ορισμένες αποφάσεις. Απ’ ό,τι φαίνεται ο κος Βενιζέλος το αγνοεί αυτό ή του το έχουν επιβάλλει. Καμία απόφαση δεν έχουμε υπογράψει. Είναι μόνο με την υπογραφή του κου Γεωργίου και δεν πρέπει ν’ αναφέρεται «ΕΛ.ΣΤΑΤ» αλλά  πρέπει ν’ αναφέρεται «ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ». Αυτός είναι υπεύθυνος και για τη λίστα των ΔΕΚΟ και για όλα τα στατιστικά που βγάζει έξω. Για τις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ έχει εμπειρογνώμονες, στατιστικούς, οι οποίοι είναι δωρεάν και δεν τους αξιοποιεί. Δεν μας έχει πληρώσει αυτά τα 300 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 3-4 συνεδριάσεις που κάναμε και δεν έχει πληρώσει και τους απογραφείς πληθυσμού. Ταυτόχρονα προσλαμβάνει ξένους».


Για το έλλειμμα:
«Πρέπει να ξαναμελετηθεί, να δούμε ποιό είναι το πραγματικό έλλειμμα του 2009 και μετά. Αλλά βρισκόμαστε υπό κατοχή, γερμανική κατοχή νέου τύπου».
 

Αν είχε αντιδράσει νωρίτερα:«Τα είχα πει και στον Πρωθυπουργό και στον κο Παπακωνσταντίνου. Όλοι τα λέγαμε. Κυκλοφορούσαμε και σημειώματα, υπομνήματα. Πήγαμε τους βρήκαμε, συζητήσαμε μαζί τους, τους δώσαμε υπομνήματα. Και στον κο Πετσάλνικο, ζητούσαμε να τους δούμε. Έχω αναφέρει λεπτομερέστατα στον κο Απόστολο Κακλαμάνη και σε άλλους Βουλευτές άλλων κομμάτων, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ. Ο κος Κακλαμάνης έχει πλήρη άποψη, το γνωρίζει αυτό και θα λυπηθώ πολύ αν την Τρίτη περάσει από την Οικονομική Επιτροπή της Βουλής αυτή η εισήγηση του κου Βενιζέλου.
Ο κος Παπακωνσταντίνου επί λέξει μου είπε ‘’ότι εδώ δεν είναι Σύγκλητος Πανεπιστημίου, ούτε Πρυτανικό Συμβούλιο για να εκφράζετε τις απόψεις σας. Είναι δημόσια διοίκηση και θα υπακούσετε σε αυτά που λέει ο Πρόεδρος’’.
Στη συνέντευξη που μου έκανε προτού με προσλάβουν,  μέσω του opengov, του το είπα ξεκάθαρα. Εγώ δεν θέλω να συμμετέχω στο Συμβούλιο εφ’όσον η Στατιστική Αρχή δεν θα είναι ανεξάρτητη. Γέλασε ο κος Παπακωνσταντίνου και μου είπε ότι ‘’πιστεύετε ότι θα μπορούσα να κάνω καμία παρέμβαση’’; Και επειδή θεώρησα ότι ο κος Παπακωνσταντίνου είναι ένα αξιοπρεπές άτομο, αδιάφθορο και έντιμο, τον πίστεψα. Απ’ ό,τι αποδείχθηκε ήθελε να λειτουργούμε σαν σφραγίδα, δεν ήθελε να υπάρχει σαν Ανεξάρτητη Αρχή.
Έχω διαπιστώσει ότι όλοι όσοι εκλεγήκαμε από τη Διάσκεψη των Προέδρων είμαστε όλοι ΠΑΣΟΚ . Είμαι ΠΑΣΟΚ, δεν είμαι οργανωμένη στο κόμμα αλλά είμαι ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ. Έχω στηρίξει το ΠΑΣΟΚ όλα τα χρόνια, από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Γνωρίζω την οικογένεια του κου Παπανδρέου πολύ φιλικά και θεώρησα ότι πρέπει να τους ενημερώσω πρώτα,  χωρίς να βγω στον Τύπο να πω ο,τιδήποτε. Έχω καταλήξει ότι ο κος Παπακωνσταντίνου μας επέλεξε γιατί είμαστε ΠΑΣΟΚ. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μας παραπλάνησε έτσι. Θεώρησε ότι επειδή είμαστε ΠΑΣΟΚ και στηρίζουμε την κυβέρνηση θα λειτουργήσουμε σαν σφραγίδα. Οι καθηγητές Πανεπιστημίου δεν λειτουργούν σαν σφραγίδα».


Αν έχει επιδιώξει να δει τον κο Βενιζέλο:
«Έχω ζητήσει να τον δω από την πρώτη εβδομάδα που αντικατέστησε τον κο Παπακωνσταντίνου. Είχα πάρα πολλές ελπίδες ότι θα με δεχθεί αλλά δεν με έχει ειδοποιήσει.
Ο γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής ειδοποίησε χθες όλα τα μέλη του Συμβουλίου να υποβάλουν μέχρι την Τρίτη, που θα γίνει η σύσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής, ένα σημείωμα για τη λειτουργία της ΕΛ. ΣΤΑΤ. Έχω καταθέσει με αριθμό πρωτοκόλλου στον κο Πετσάλνικο, στον Πρωθυπουργό και στον κο Κακλαμάνη ολόκληρη έκθεση πριν το Πάσχα. Κατάλαβα ότι ο κος Πετσάλνικος δεν είχε ενημερώσει τους Βουλευτές όλων των κομμάτων για αυτά που είχα γράψει και γι’ αυτό  τους έστειλα ένα υπόμνημα που τους λέω για τη λειτουργία και το τί γίνεται στην ΕΛ.ΣΤΑΤ.  Η οικονομική επιτροπή είχε αποφασίσει να μας καλέσει όλους να εκφράσουμε άποψη και όχι μόνο τον κο Γεωργίου. Σήμερα όμως καλούν μόνο τον κο Γεωργίου και σε εμάς ζητούν να καταβάλει ο καθένας μας ένα σημείωμα. Για να δικαιολογήσουν την διαγραφή μας;
Έχω χάσει τον ύπνο μου. Αισθάνομαι ότι μπήκα σε μία διαδικασία παραπλανημένη. Έχω υποβληθεί σε τεράστια έξοδα και σε μία αφάνταστη ψυχολογική  και εθνική διαδικασία.  Είδα όλο αυτό το παιχνίδι που παίζει η Eurostat και λυπάμαι πολύ για τον κο Ραντερμάχερ, ο οποίος είναι στατιστικός επιστήμονας και φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας. Μας έχουν για μπανανία. Είμαι πάρα πολύ θυμωμένη και καταθλιμμένη. Δεν ξέρω τί άλλο να κάνω. Τα έχω πει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο».     

           
Ακούστε τη συνέντευξη:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger