Ένας ενδιαφέρων τομέας πειραματισμού με τη φωτογραφική μηχανή είναι η τρισδιάστατη (για την ακρίβεια, στερεοσκοπική) φωτογραφία. Για μια απλή και ευχάριστη ενασχόληση δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, ενώ τα αποτελέσματα τουλάχιστον εντυπωσιακά μπορούν να χαρακτηριστούν.

ΣΥΝΔΥAΖΟΝΤΑΣ ΔYΟ φωτογραφίες του ίδιου θέματος με ελαφρώς διαφορετική γωνία μπορούμε να δημιουργήσουμε μια στερεοσκοπική φωτογραφία με την παραδοσιακή μέθοδο της χρωματικής μετατόπισης. Και λέμε “παραδοσιακή”, καθώς αυτή η βασική μορφή στερεοσκοπικής απεικόνισης υφίσταται ήδη από το 19ο αιώνα, ενώ είναι ο πιο οικονομικός και διαδεδομένος τρόπος τρισδιάστατης απεικόνισης. Η στερεοσκοπική φωτογραφία αποτελείται από δύο αλληλοεπικαλυπτόμενα καρέ, τα οποία είναι κατάλληλα χρωματισμένα, ώστε στο ένα να κυριαρχεί το μπλε χρώμα και στο άλλο το κόκκινο (υπάρχει και παραλλαγή με πράσινο και μοβ). Στα παλιά χρόνια της φωτογραφίας με φιλμ η κατασκευή μιας στερεοσκοπικής φωτογραφίας ήταν διαδικασία επίπονη, που απαιτούσε ειδικό εξοπλισμό. Η ψηφιακή επανάσταση έφερε μαζί της και έναν πολύ απλό τρόπο δημιουργίας στερεοσκοπικών εικόνων, με τη βοήθεια του κατάλληλου software, το οποίο μάλιστα διατίθεται δωρεάν και είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση. Για τους πειραματισμούς μας θα χρησιμοποιήσουμε μόνο μία φωτογραφική μηχανή, με την οποία θα τραβήξουμε δύο καρέ ενός στατικού θέματος, μετακινώντας τη μηχανή ελαφρώς προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούν χρησιμοποιηθούν δύο κάμερες, οι οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν την ίδια στιγμή. Όπως θα δούμε στο τέλος του άρθρου, έχουν επινοηθεί τρόποι απόλυτου συγχρονισμού μεταξύ δύο καμερών, ωστόσο αυτό απαιτεί την κατασκευή ειδικής πλακέτας και custom firmware για συγκεκριμένο τύπο μηχανών, που δίνει τη δυνατότητα ταυτόχρονης λήψης φωτογραφιών με τη βοήθεια εξωτερικού διακόπτη (trigger).

Βήμα 1ο

Αρχικά πρέπει να προσαρμόσετε τις φωτογραφίες στα δικά σας μέτρα. Μετρήστε την απόσταση μεταξύ των ματιών σας για να δείτε τη βέλτιστη απόσταση που πρέπει να μετακινήσετε τη μηχανή κατά τις δύο λήψεις, ώστε το στερεοσκοπικό εφέ να είναι καλύτερα ορατό από εσάς.

Βήμα 2ο

Τοποθετήστε τη μηχανή σε μια οριζόντια επιφάνεια ή σε ένα τρίποδο, πάνω στο οποίο θα στερεώσετε έναν χάρακα ή κάποιο άλλο επίμηκες αντικείμενο, πάνω στο οποίο η μηχανή θα μπορεί να μετακινείται δεξιά-αριστερά. Τραβήξτε δύο διαδοχικές φωτογραφίες του ίδιου αντικειμένου. Τη δεύτερη φορά μετακινήστε ελαφρώς την κάμερα σε απόσταση όχι μεγαλύτερη της απόστασης μεταξύ των ματιών σας. Γενικά, μια μέση απόσταση 6-8 εκατοστών είναι βέλτιστη για γενική παρακολούθηση. Αν φωτογραφίζετε σε εξωτερικό χώρο και εστιάζετε μακριά, ίσως χρειαστεί λίγο μεγαλύτερη απόσταση, καθώς το στερεοσκοπικό εφέ απαιτεί μεγαλύτερο διαχωρισμό όσο μακρύτερα είναι τα φωτογραφιζόμενα αντικείμενα.


Βήμα 3ο

Αμέσως μετά τη φωτογράφηση πρέπει να εισαγάγετε τις δύο φωτογραφίες σας με drag ‘n’ drop στο πρόγραμμα Callipygian 2.9 (θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το .NET Framework 1.1). Τραβήξτε το δεξί καρέ στο δεξί παράθυρο της εφαρμογής και το αριστερό στο διπλανό.


Βήμα 4ο

Για το επόμενο βήμα επιλέξτε (κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του mouse) την περιοχή της εικόνας στο δεξί παράθυρο που σας ενδιαφέρει. Θα σχηματίσετε έτσι ένα πλαίσιο με διακεκομμένη κόκκινη γραμμή. Ταυτόχρονα, θα δείτε να σχηματίζεται ένα αντίστοιχο πλαίσιο στην αριστερή εικόνα.


Βήμα 5ο

Πρέπει τώρα να μετακινήσετε ελαφρώς το πλαίσιο που μόλις σχηματίσατε στα αριστερά, ώστε το αριστερό καρέ να είναι ελαφρώς μετατοπισμένο προς τα δεξιά. Με άλλα λόγια, η εικόνα του αριστερού πλαισίου πρέπει να είναι ελαφρώς κομμένη στο αριστερό μέρος της.


Βήμα 6ο

Στο κάτω μέρος του παραθύρου της εφαρμογής, στο πλαίσιο “Selection Style”, πρέπει να φαίνεται η επιλογή “Arbitrary (anaglyph)”. Έτσι, επιλέξτε από το μενού Preview 3D>Anaglyph…, για να δείτε μια προεπισκόπηση της στερεοσκοπικής φωτογραφίας σας.



Βήμα 7ο

Για να δείτε το τρισδιάστατο εφέ, πρέπει να φοράτε ένα ζευγάρι γυαλιών 3D, τα οποία μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας, χρησιμοποιώντας κομμάτια μπλε και κόκκινης ζελατίνας (το κόκκινο για το αριστερό μάτι) που θα τη βρείτε σε καταστήματα πώλησης γραφικών ειδών. Φορώντας τα γυαλιά, μπορείτε να μετακινήσετε κατάλληλα την οριζόντια και κάθετη μπάρα κύλισης, ώστε να πετύχετε το εφέ.


Βήμα 8ο

Το Web είναι γεμάτο από γκαλερί φωτογραφιών και βίντεο που έχουν κατασκευαστεί με τη στερεοσκοπική μέθοδο, για να πάρετε μια ιδέα του τι μπορείτε να δημιουργήσετε. Μια χαρακτηριστική συλλογή εικόνων και animations θα βρείτε στο site http://www.stereomaker.net/sample/popupgallery/gallery.htm.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger