Θα χρειαστείτε :

Το PC σας συνδεδεμένο στο Router σας
Το PS3 συνδεδεμένο στο Router σας
και το πρόγραμμα PS3MediaStation το οποίο θα εγκαταστήσετε στο PC σας

Οι οδηγίες είναι απλές στο video που ακολουθεί:


Περί αρχής λειτουργίας

Πριν αρχίσουμε την εγκατάσταση, ας δούμε λίγο πώς δουλεύει ο server και τι ακριβώς εκμεταλλεύεται προκειμένου να κάνει τον υπολογιστή μας να επικοινωνεί απρόσκοπτα με τo αγαπημένο παιδί της μεγάλης Κυρίας πάσης φύσεως, Digital Entertainment.
Ο γνωστός ύποπτος δεν είναι άλλος από το DLNA.

Χονδρικά μιλάμε για ένα πρωτόκολλο μέσω του οποίου οι συσκευές που το υποστηρίζουν αναγνωρίζουν εύκολα η μια την άλλη, ελαχιστοποιώντας τις ρυθμίσεις και τις ασυμβατότητες. Εφόσον και το PS3 είναι δομημένο ως DLNA Client (πελάτης δικτύου), το μισό πρόβλημα το έχουμε ήδη λύσει.(Το ίδιο περίπου ισχύει και για το Χ-Box).

Η λογική του PS3 Media Server στηρίζεται πάνω στο transcoding αρχείων που δεν υποστηρίζονται από το PS3, σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι όταν το PS3 (client) ζητήσει από τον server ένα αρχείο βίντεο πχ. .mkv (ματρόσκα) ο server αρχίζει σε πραγματικό χρόνο να το μετατρέπει σε ένα άλλο φορμα που το PS3 υποστηρίζει πλήρως (Mpeg2) για να μπορέσει να το παίξει. Το πώς γίνεται αυτό δεν είναι θέμα του παρόντος οδηγού, πάντως η αρχή του στηρίζεται στη μέθοδο του buffering, γεμίζοντας δηλαδή ένα χώρο μέσα στο δίσκο μας χρησιμοποιώντας την CPU μας στο φουλ και όταν γεμίσει δουλεύει αναλόγως του bitrate της ταινίας μας. Επίσης τρέχει σε όλα τα OS Win XP – Vista – WHS, καθώς και σε LINUX και OSX.

Στην τελευταία του έκδοση κιόλας, παρά το όνομά του, υποστηρίζει και το Χ-Βox ως Client αλλά με αρκετά προβληματάκια ακόμα.

Τι μου προσφέρει;

Το κυριότερο που μας προσφέρει είναι ότι μπορούμε να αναπαράγουμε υλικό HD και δη σε μορφή MKV και με εξωτερικούς υπότιτλους!

Αναφέρομαι συχνά στο συγκεκριμένο φορμα, διότι αυτό θα μας απασχολήσει περισσότερο αφού είναι και το πιο διαδεδομένο στη διακίνηση υλικού βίντεο στο διαδίκτυο. (σσ. εννοείται ότι αφού θα καταφέρουμε να αναπαράγουμε ματροσκες (.mkv) HD υψηλότατου bitrate, μπορούμε να αναπαράγουμε και το 99% των αρχείων που κυκλοφορούν ευρέως).

Ως μπόνους έχετε και την πλήρη υποστήριξη των μη απωλεστικα συμπιεσμένων αρχείων ήχου τύπου Flac και την real time μετατροπή τους σε PCM ~1.5 Mb/s για απευθείας αναπαραγωγή στο PS3.


Hardware CPU-RAM

Ας δούμε λίγο τι χρειαζόμαστε από πλευράς hardware.

Επειδή όπως είπαμε πιο πάνω η λογική του σερβιρίσματος βίντεο στο PS3 βασίζεται στο transcoding σε πραγματικό χρόνο, καταλαβαίνουμε ότι όλο το βάρος της μετατροπής αυτής πέφτει στη CPU του υπολογιστή που θα εκτελέσει χρέη server.

Είναι αρκετά δυνατός ο υπολογιστής μου για να τα κάνει όλα αυτά;

Αναλόγως του περιεχομένου υπάρχουν και διαφορετικές απαιτήσεις.

Στα χαρτιά απαιτείται ένας γρήγορος P4 για 720p και ένας μέσος Core 2 Duo για 1080p

Από προσωπικές δοκιμές θα πρότεινα τα εξής:

720p
Οριακά: Pentium Dual Core 1,8-2GHz
Χαλαρά: Core 2 Duo 2,5GHz

1080p
Οριακά: Core 2 Duo 2,16-2,4GHz
Χαλαρά: Core Quad 2,66GHz – MultyCore i7

H RAM που χρειάζεστε για να μη γονατίζει το μηχάνημα και να είναι χρηστικό κατά το transcoding, ιδίως στα Vista είναι από 2Gb και άνω.

Δυστυχώς η επεξεργαστική δύναμη του PS3 δεν συμμετέχει στην όλη διαδικασία, οπότε το τι θα παίξετε και πόσο καλά, εξαρτάται από το σετ CPU-RAM αλλά και το τοπικό σας δίκτυο.


LAN

Τι σχέση έχει το τοπικό μου δίκτυο;

Ο δημιουργός του προγράμματος αναφέρει ότι οι ταχύτητες διαμεταγωγής ξεπερνάνε σε πολλές περιπτώσεις τα 100Mb/s (προσωπικά έχω δει κορυφές της τάξης των 300+Mb/s), πράγμα που σημαίνει ότι μην περιμένετε να περάσετε σήμα 1080p FullHD στην καλύτερη ποιότητα σε ένα ταλαιπωρημένο 100αρι Lan με αρκετές ομιλούσες συσκευές. Προτείνεται η χρήση δικτύου Gbit με καλώδια επιπέδου C6 ή C6a. Ένα Gbit switch μπορείτε να το βρείτε παντού με πολύ χαμηλό κόστος πλέον.

Έχω συνδέσει το λαπτοπ μου ασύρματα μέσω WiFi μπορώ να δω έτσι ταινίες;

Και ναι και όχι.

Για σήμα SD από απλά dvdrip και Divx, mp3 και φωτογραφίες ναι, ίσως και από κάποια 720p με χαμηλό bitrate, αλλά για τη διαμεταγωγή σήματος 1080p, το WiFi δεν επαρκεί ακόμα και όταν αυτό είναι επιπέδου Draft N.

Aφού έχουμε υποθετικά όλα τα παραπάνω κατεβάζουμε (ναι, είναι δωρεάν!) το λογισμικό από εδώ http://ps3mediaserver.blogspot.com/ στην τελευταία του έκδοση, αναλόγως του λειτουργικού μας (στην παρούσα φάση είναι η v1.01.5) και αν έχετε ακόμα απορίες ρίξτε και μια ματιά στο σχετικό φόρουμ http://code.google.com/p/ps3mediaserver/

Η εγκατάστασή του είναι απλούστατη και δεν θα σας παιδέψει πουθενά. Σε ό,τι σας ζητήσει απαντήστε καταφατικά (σσ. πριν την εγκατάσταση καλό θα ήταν αν έχετε κανένα χαμό από πακέτα και αυτόνομους codecs εγκατεστημένους να τους απεγκαταστήσετε, διότι ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα κατά την απόπλεξη-επανάπλεξη των αρχείων σας. Άλλωστε δεν τα χρειάζεστε, αφού ο PS3 Media Server έχει από μόνος του ό,τι χρειάζεται για να δουλέψει απροβλημάτιστα).


Set up – Networking

Πριν ενεργοποιήσουμε τον server κάνουμε τις απαραίτητες φυσικές συνδέσεις που απαιτούνται.

Βάσει των προτάσεων της ενότητας LAN, συνδέουμε το PS3 στο switch όπου συνδέουμε ανάλογα και τον υπολογιστή-server, ανοίγουμε το PS3 και κατόπιν τον PS3 Media Server. Η πρώτη του δουλειά είναι να εντοπίσει μέσω ΙP το PS3 αφού αυτό γίνει θα πρέπει να δείτε την εικόνα του στην σελίδα status του server.

Εάν δεν γίνει θα δείτε έναν μεγάλο κόκκινο κύκλο με ένα λευκό Χ. Στην περίπτωση αυτή κάτι εμποδίζει τον server να δει το PS3. Δοκιμάστε να βάλετε στατική IP (Static IP) και στα δυο μηχανήματα, (info http://www.portforward.com/networking/staticip.htm) και επίσης τσεκάρετε αν το firewall σας εμποδίζει την Java. Εάν ναι, φτιάξτε ένα exception (πιθανόν υπάρχει έτοιμο) για να περνάει ανεμπόδιστη. Επίσης η σελίδα Τraces παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση και τη λειτουργία του server και ίσως σας βοηθήσει να βρείτε το πρόβλημα.

Εάν λοιπόν δείτε στην εικόνα του PS3 την αρχική σελίδα του server ουσιαστικά έχετε τελειώσει, κάποιες μικροεπεμβάσεις και ο server είναι έτοιμος για χρήση.


Basic Set up

Στη σελίδα General Configuration μπορείτε να αλλάξετε τη γλώσσα και αν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας να αλλάξετε ports - IP ή αν έχετε δυο κάρτες δικτύου στον υπολογιστή σας να καθορίσετε ποια θα βλέπει το PS3.

Στην επόμενη, Navigation/Share Setting, τσεκάρετε την επιλογή Enable transcoded video copy αν θέλετε να αντιγράφετε τις ματροσκες στο δίσκο του PS3! Και στο Share Folders καθορίστε τους καταλόγους που θέλετε να μοιράζεστε για να τους δει απευθείας το PS3.

Μετά, η σελίδα Transcoding Settings έχει και τις περισσότερες επιλογές αλλά και εδώ οι επεμβάσεις μας θα είναι πολύ συγκεκριμένες. Μπορείτε να ανεβάσετε το όριο του buffer από το 400Mb στα 600Mb και να ελέγξετε πόσοι πυρήνες από την CPU σας θα μετάσχουν στη διαδικασία του transcoding.

Στο Video Quality μπορείτε να ορίσετε τη μέγιστη διαμεταγωγή του σήματος, ανάλογα με το setup του Lan σας (ενότητα LAN). Πειραματιστείτε με τις διάφορες τιμές αναλόγως του αναπαραγώμενου αρχείου. Η καλύτερη αναφέρεται ως *Lossless Quality.Crazy Bitrate* και σε 1080p η πολύ καλά 720p απαιτεί δίκτυο Gbit για να δουλέψει χωρίς σπασίματα.

Στην ίδια σελίδα, στην ενότητα MEncoder, ενεργοποιήστε την επιλογή Enhanced multicore support for H264 HD content και λίγο πιο κάτω, στο Subtitle Setting, επιλέξτε το ISO-8859-7/*Greek*/
Τέλος απενεργοποιήστε την επιλογή ASS/SSA Subtitles.

Αυτό ήταν, ο PS3 Media Server είναι έτοιμος για χρήση, μέσα στο μενού του PS3 κάτω από τα Video Music Photos θα εμφανιστεί το εικονίδιο του server και από εκεί κάνετε browse στους φακέλους που έχετε ορίσει.

Μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε από το PS3 την επιλογή Media Server Connection στη στήλη Settings/ Network Settings.

Enjoy!!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger