"Δεν είναι και δεν θα είναι και το καλύτερο καλοκαίρι αυτό που διανύουμε, από τουριστικής απόψεως, όσον αφορά τη Θεσπρωτία. Και δεν πρόκειται για ένα αυθαίρετο συμπέρασμα που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά όλες οι μέχρι στιγμής ενδείξεις, οδηγούν σε αυτό.Όταν μάλιστα ένας από τους καθ' ύλην αρμόδιους για το θέμα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου κ. Χρήστος Ζήγος,δεν...

βλέπει φως για πολλά Καταλύματα, επισημαίνοντας ότι πολλοί ιδιοκτήτες σκέπτονται την αναστολή των αδειών λειτουργίας των Καταλυμάτων τους, τότε η εικόνα αυτή που περιγράφεται, δίνει με τον καλύτερο τρόπο την επικρατούσα κατάσταση.Και το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Ζήγο, είναι ότι φέτος η μείωση των κρατήσεων των τουριστών που έρχονται από το εξωτερικό, δεν αντισταθμίζεται με αύξηση του εσωτερικού τουρισμού.Ναι μεν η Εγνατία δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες, αλλά τα οικονομικά μέτρα, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να έχει μειωθεί κατά πολύ και τα καύσιμα να... τραβούν την ανηφόρα, έχουν κάνει πολλούς να αποσύρουν από το μυαλό τους κάθε σκέψη για διακοπές. Ή έστω τις πολλές ημέρες, αφού φαίνεται να προτιμούν, θέλοντας και μη, τριήμερα ή τετραήμερα.Οι περισσότεροι δε, πραγματοποιούν μονοήμερες αποδράσεις, αφού μόνο τα Σαββατοκύριακα οι παραλίες του Νομού κατακλύζονται από κατοίκους Ιωαννίνων, Γρεβενών, Κοζάνης και λοιπών περιοχών που διασχίζει η Εγνατία Οδός.

«Αύξηση λόγω υψηλής τουριστικής περιόδου, αλλά λίγες ημέρες»
Όπως λέει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, υπάρχει μια αύξηση στις αφίξεις τις δύο τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι ουσιαστικό, αφού διανύουμε την θεωρητικά υψηλή τουριστική περίοδο.Όπως όμως ο ίδιος συνεχίζει «οι τουρίστες περιορίζουν τις ημέρες των διακοπών τους, σε 3ήμερα, 4ήμερα, ενώ ψάχνουν και τις φθηνότερες λύσεις, χωρίς να υπολογίζουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.Με αυτό τον τρόπο χάνεται η ποιότητα», τονίζει ο κ. Ζήγος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα Καταλύματα που θεωρούνται top class στην περιοχή μας, αν και προσφέρουν πολύ ευνοϊκές τιμές, δεν προτιμώνται, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σημαντικές μειώσεις στα έσοδά τους.

Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις
Πρέπει να τονιστεί, ότι από την 1η Ιουλίου, τα φορολογικά βάρη για τους κατόχους Τουριστικών Καταλυμάτων, έχουν αυξηθεί κατά πολύ και σε συνδυασμό με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Ορισμένοι μάλιστα, όπως λέει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα επιβίωσης.«Πολλοί συνάδελφοι σκέπτονται από τον επόμενο χρόνο να αναστείλουν την άδεια λειτουργίας των Καταλυμάτων τους», σύμφωνα με τον κ. Ζήγο, λόγω των νέων φορολογικών συντελεστών στους οποίους εντάσσονται, με την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και των χρημάτων που απαιτούνται για να παρουσιάσουν ένα Κατάλυμα σε μια αξιοπρεπή κατάσταση. Και όταν παρά τα μεγάλα έξοδα, είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να ρίξουν και τις τιμές, τότε το γλυκό έρχεται να...δέσει.

Μείωση στους ξένους τουρίστες
Το μεγάλο στοίχημα για τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού, είναι οι τουρίστες του εξωτερικού, όπου η μείωση είναι εμφανής και φέτος, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, χωρίς βέβαια να μπορεί να πει κανείς ότι πέρυσι τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα.Οι ξένοι τουρίστες, όπως λέει ο κ. Ζήγος, ταξιδεύουν μέσω των tour operators, ψάχνοντας για τις φθηνότερες λύσεις, ενώ η ποιότητα και σε αυτή την περίπτωση, δείχνει να είναι η τελευταία που μετράει γι' αυτούς.Με τις τιμές των εισιτηρίων, είτε αεροπορικών, είτε ακτοπλοϊκών, να εμφανίζουν σημαντική αύξηση, οι ανασταλτικοί παράγοντες για τον μαζικό τουρισμό, είναι εμφανής, με άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τουρισμού της χώρας και του Νομού ειδικότερα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση εξετάζουμε.

«Γυρίζουμε στις παλιές συνήθειες»
Όπως προείπαμε, ενώ πέρυσι η μείωση στον εξωτερικό τουρισμό αντισταθμιζόταν από τον εσωτερικό με την ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, αυτό δεν συμβαίνει φέτος, τουλάχιστον μέχρι τώρα.Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, οι αυξήσεις σε είδη βασικά και ευρείας κατανάλωσης και το... άλμα των καυσίμων, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και η Θεσπρωτία, ως τουριστική περιοχή, το έχει συνειδητοποιήσει, από...πρώτο χέρι.Τι συμβαίνει δηλαδή φέτος; «Εκδρομή το Σαββατοκύριακο, με όλα τα απαραίτητα εφόδια από το σπίτι, ήλιο, παραλία και ύπνο στο αυτοκίνητο», λέει ο κ. Ζήγος, κάνοντας λόγο για επιστροφή σε παλαιότερα χρόνια, όσον αφορά τον τρόπο που αποδρά ή ακόμη και κάνει τις διακοπές του. Και μέσα σ' όλα, περιορίζει στο ελάχιστο τις αγορές του, αν κάνει τέτοιες.

Ελπίδα στους...Ιταλούς
Όσον αφορά στη συνέχεια του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κρατήσεις υπάρχουν, σε ικανοποιητικό βαθμό με βάση τα δεδομένα, αλλά είναι πολλοί οι λόγοι (αναφέρονται και παραπάνω) για τους οποίους οι επαγγελματίες του κλάδου, δεν μπορούν να νοιώσουν ικανοποιημένοι.Όταν δηλαδή προχωρούν σε μειώσεις 20-30% στην τιμή ενοικίασης, με δεδομένα και τα αυξημένα κόστη συντήρησης των Καταλυμάτων τους, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Ο πελάτης μιλάει από θέση ισχύος, κάτι που μπορεί να ευνοεί εκείνον, αλλά σε καμία περίπτωση τους ιδιοκτήτες, που χαρακτηρίζουν τουλάχιστον αβέβαιο το μέλλον των επιχειρήσεών τους.Η ελπίδα που υπάρχει για τον ενάμιση μήνα μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπου τοποθετείται η τουριστική περίοδος στη Θεσπρωτία, αφορά τους Ιταλούς τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν να προτιμούν την περιοχή μας, όντας λάτρεις του Ιονίου.Σύμφωνα με κάποια στοιχεία ωστόσο, οι Ιταλοί, οι οποίοι πλήττονται επίσης στο οικονομικό επίπεδο, περιορίζουν και εκείνοι τις διακοπές τους, σε λίγες ημέρες εντός του Αυγούστου, κάτι που με μια πρώτη ανάγνωση, όπως αναφέρουν επαγγελματίες, δεν μοιάζει ενθαρρυντικό.

Τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού
Μέσα στην όλη περίεργη κατάσταση που διαμορφώνεται για τον τουρισμό στο Νομό, ένα θετικό στοιχείο έχει να κάνει με την αύξηση στον αριθμό των συμβάσεων, κατά 50%, των Τουριστικών Καταλυμάτων του Νομού, με τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού. Της Εργατικής Εστίας, του ΟΓΑ και του ΕΟΤ.Υπήρξε δηλαδή αύξηση του ενδιαφέροντος των επαγγελματιών-ιδιοκτητών Καταλυμάτων και αυτό αποτυπώνεται στην πράξη, ως μια λύση απέναντι στην κρίση που έχει χτυπήσει τον κλάδο. Άλλωστε η Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, όλους τους προηγούμενους μήνες, παρείχε γραμματειακή υποστήριξη και ενημέρωση προς όφελος όσων ενδιαφέρθηκαν για τις συμβάσεις αυτές, ενώ υπάρχει ζήτηση, όσον αφορά τους... κοινωνικούς τουρίστες, για την περιοχή."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger