Το 1550, ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης, Βερονέζε, σε ένα από τα πιο γνωστά του έργα, το "Δείπνο στους Εμμαούς", απεικόνισε μία αριστοκράτισσα της εποχής ως Παναγία. Πέντε αιώνες μετά, η Παναγία φαίνεται πως, άθελά της, ακολούθησε την τάση της εποχής, κάνοντας.. λίφτινγκ! Ωστόσο, το αποτέλεσμα δεν κρίνεται και τόσο επιτυχημένο, καθώς οι συντηρητές του μουσείου του Λούβρου, εν προκειμένω "πλαστικοί χειρουργοί", άλλαξαν κατά πολύ τα χαρακτηριστικά της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα' (15/06), το περίφηµο έργο χρειαζόταν συντήρηση. Πριν συντηρηθεί, η µύτη της Παναγίας ήταν στραµµένη προς τα κάτω, προς το αυλάκι του άνω χείλους, ενώ μετά τη συντήρηση, η έκφρασή της είχε αλλάξει εντελώς μορφή.

"Ο Βερονέζε είχε απεικονίσει µια αριστοκράτισσα της εποχής του ως Παναγία. Η γυναίκα αυτή στον 21ο αιώνα µεταµορφώθηκε σε µια καρικατούρα µε πρησµένα µάγουλα και γελοία σουφρωµένα χείλη", δήλωσε στον Οbserver ο Μισέλ Φαβρ Φέλιξ, πρόεδρος της Ενωσης για τον Σεβασµό και την Ακεραιότητα της Καλλιτεχνικής Κληρονοµιάς στο Παρίσι, ο οποίος κατηγόρησε τους συντηρητές για "αλλοίωση της φυσιογνωµίας και της έκφρασης της γυναίκας", ενώ συνάδελφοί του, κριτικοί τέχνης κάνουν λόγο για "χυδαία πλαστική επέµβαση".

Στη συνέχεια, επιχείρησαν να διορθώσουν τα αδιόρθωτα, "ξεχνώντας" μάλιστα να καταγράψουν στα αρχεία τους τη δεύτερη "διορθωτική" επέμβαση.
Και κάπως έτσι "έστρεψαν µεν τη µύτη και πάλι προς τα κάτω, αλλά εξακολουθεί να είναι σουβλερή. Τα ρουθούνια είναι ακαλαίσθητα µεγάλα και τα χείλη µοιάζουν πρησµένα και χωρίς σχήµα", λένε οι ειδικοί. "Τελικά είναι µία ξένη µορφή - δηµιούργηµα του 21ου αιώνα, που δεν τιµά τη ζωγραφική του Βερονέζε", υπογράμμισε ο Φέλιξ.

"Μπορούµε να δούµε ακριβώς τι προσέθεσαν οι συντηρητές. Η κλίση της µύτης προς τα κάτω έχει γλιτώσει από το καθάρισµα αν και ελαφρώς τραυµατισµένη", εξηγεί ο Μάικλ Ντάλεϊ, διευθυντής του βρετανικού τµήµατος του Αrtwatch (διεθνής οργανισµός για την προστασία των έργων τέχνης από φιλόδοξες και υπερβολικές επεµβάσεις / συντηρήσεις) που µιλάει για αλλαγές "αδικαιολόγητες και αβάσιµες".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger