Το σύστημα “Nebulae” (Νεφέλωμα), που ενεργοποιήθηκε πρόσφατα στο κινεζικό Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη Top500 των ταχύτερων υπερυπολογιστών του κόσμου.

Με σταθερή ταχύτητα 1,27 petaFLOPS, που αντιστοιχεί σε 1,27 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο, εκτιμάται πως η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα πλησιάζει τα 3 petaFLOPS και είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο σύστημα του κόσμου.
Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποιήθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Υπερυπολογιστών στο Στρασβούργο (31/5) , το κινεζικό σύστημα αναμένεται να κατακτήσει σύντομα την κορυφή του Top500.

«Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν μέχρι τα τέλη του έτους οι Κινέζοι έχουν ξεπεράσει την επιστημονική υπολογιστική όλης της Ευρώπης μαζί και διαθέτουν ένα σύστημα που θα φτάσει την πρώτη θέση», ανέφερε στους New York Times ο Τζακ Ντονγκάρα του Πανεπιστημίου του Τενεσί, ένας εκ των διοργανωτών του Top500.

Ωστόσο, τα πρωτεία εξακολουθεί να κατέχει το αμερικανικό Jaguar, υπερυπολογιστής της εταιρείας Cray που λειτουργεί στο Εθνικό Εργαστήριο του Όουκ Ριτζ στο Τενεσί, καθώς προσφέρει σταθερή ταχύτητα 1,75 petaFLOPS και χρησιμοποιείται κυρίως για προσομοίωση πυρηνικών εκρήξεων.

To σύστημα “Νεφέλωμα”, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Dawning και βασίστηκε σε τσιπ των αμερικανικών εταιρειών Intel και Nvidia, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυρίως για βιομηχανική έρευνα και κυρίως στους τομείς της αεροδιαστημικής και της πετρελαϊκής εξερεύνησης. Ο διάδοχός του, η ανάπτυξη του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει στη Dawning, πρόκειται να χρησιμοποιεί επεξεργαστές αποκλειστικά κινεζικής τεχνολογίας.
Η Κίνα βέβαια έχει να διανύσει μακρύ δρόμο για να καταστεί παγκόσμια δύναμη στους υπερυπολογιστές, καθώς από τα 500 συστήματα της επίσημης κατάταξης μόλις 22 βρίσκονται στην Κίνα, ενώ 282 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γύρω στα τέλη της δεκαετίας αναμένεται να περάσουν σε νέα επίπεδα ισχύος οι υπερυπολογιστές με την ταχύτητά τους να φτάνει στην τάξη του ενός hexaFLOPS, δηλαδή 1.000 petaFLOPS.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Master Designers

Master Designers
Graphic Design & Web Development Solutions

Samsung Galaxy Note 3 Copy

iPhone 5S Copy Hiphone

iPhone 5 Goophone vs Apple iPhone 5

SΛMSUNG Galaxy S3 copy Unboxing

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''

HiPhone 5 Goophone I5 4.0''
Android smartphone - 179,00€

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''

SΛMSUNG Galaxy S3 i9300 4.8''
Android smartphone - 169,00€

ePad 7" A13 - 1.2Ghz

ePad 7" A13 - 1.2Ghz
Android 4.0 - 84,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€

Apple Earphones Remote + Mic 12,90€
http://lentzco.gr

iPhone 4, 4S parts & Service

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...

Ταξίδι: Ήπειρος - Φιλιππιάδα...
Η πόλη των πελαργών

Our Visitors now

Πρωτοσέλιδα

Blog Archive

Η λίστα ιστολογίων μου

Pathfinder.gr Sports - Σούπερ Λίγκα

Sports - Παράξενα

meteo.gr | Πρόγνωση Καιρού

Ο Καιρός

Οι ταινίες της ημέρας

About Me

Σταυρόπουλος Άκης
Ελευσίνα, Φιλιππιάδα, Greece
Προβολή πλήρους προφίλ
Powered By Blogger